Yağların yakılmasını sağlayan hormonlar, uykunun gecenin ilk yarısında meydana gelen derin uyku sırasında ortaya çıkar. Derin uykunun, uykunun kalitesini bozan herhangi bir nedenle kesintiye uğraması veya horlama ve uyku apne sendromlarında olduğu gibi derin uykunun tamamen ortadan kalkmış olması, yağları yakan büyüme hormonunu baskılayarak yağlanmaya ve şişmanlamaya neden olur.
 
Büyüme hormonlarının baskılanması
 
Erişkinlerde yağları yakan büyüme hormonları, çocuklarda da gelişmeyi sağlar. O nedenle bademcikleri aldırılan çocukların geliştikleri söylenir. Çocukları büyüten bu hormon, erişkinlerde yağların yakılmasını ve vücudun yenilenmesini sağlayan ve yaşlanmaya engelleyen bir hormondur. Uykunun kalitesinin bozulması bu hormonu baskıladığı için yağlanmaya, şişmanlamaya ve yaşlanmaya neden olur.

Video: Uyku Apnesi Kimlerde Görülür
 
Son yıllarda ortaya çıkan bir başka olgu, uyku kalitesi ile şeker metabolizmasıyla arasındaki ilişkidir. Genç insanların bile uykuları dışarıdan uyaranlarla bozulduğu zaman, onların kısa süre içinde şeker hastalığına bir yatkınlık geliştirdikleri ve kısa sürede de şeker hastası oldukları bilinmektedir.
 
Dolayısıyla uyku ile kilo arasında gerek şeker metabolizması, gerek yağ metabolizması üzerinden iki yönlü bir ilişki vardır. 

Prof. Dr. Sinan ZEREN

kıromozom sorunumvar sprm sayım düsük 2 milyon ve kalitesiz genetik test yaptırdım bozuk cıktı 23ve 31ci kıromon doğuştan dediler 5kez tüp bebek yaptı... devamı