Gebelik zehirlenmesinin iki türlü vardır. Bunlardan birincisi, çok erken dönemlerde, yani gebelik sürecinin 30 hafta öncesinde görülen gebelik zehirlenmesidir. İkincisi ise, 30. haftadan sonra, genellikle doğuma yakın görülen bir türüdür. Bunlardan en sık görüleni doğuma yakın gerçekleşen gebelik zehirlenmesidir. Bu tür anne adaylarının yüzde 6’sında görülmekte ve genellikle belirti vermeden seyretmektedir. Ama bu, çoğu durumda klinik olarak saptanabilmektedir. Bunun için idrarda proteine bakılmakta ve eğer idrarda protein yüksekse preeklampsi tanısı konulmaktadır. Bu tanı konulduktan sonra, sağlıklı bir sonuç için doğumun gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

VİDEO: DOĞUM HAKKINDA BİLGİLER

Eğer preeklampsi erken fark edilmezse, anne adayları, aşırı şişlikten, baş ağrısından, gözde sinek uçuşmasından, idrarda azalma ve renginin koyulaşmasından yakınabilmektedirler. Daha ileri durumlarda ise, sağ tarafta bir ağrı şikayeti olmaktadır. Bu gebelik zehirlenmesinin en önemli belirtilerinden de biridir ve karaciğerin tutulmakta olduğunu gösterir. Bu durumlarda ise, yüksek tansiyon ve idrarda protein kaçağına bakılarak tanı konulmaktadır. 30 haftadan önce görülen preeklampside de bu belirtiler görülebilmekte, ancak çoğu durumda sincice seyretmektedir. Bu yüzden ilk tanısı konulduğu zaman zaten birçok organı tutmuş olmaktadır.

Uzm. Dr. Hakan Rauf TÜFEKÇİ

Merhaba ben teshisi yeni koyulmus sayilan ankilozon spondilit hastasiyim humira igne kullaniyorum .fakat agrilarimda azalma olmadi .doktoruma söyledig... devamı