Gözlerin üst tabakasını korumak ve beslemek için yeterince yüzey kayganlığı sağlanamıyorsa göz kuruluğu sorunu ortaya çıkar. Bazı kişiler yeterince gözyaşı üretemezken bazı kişilerin gözyaşı doğru kıvama sahip olmadığından kaplama ve besleme görevlerini yerine getiremez. Yapay damlalarla bile çoğu kişi göz kuruluğundan şikayetçidir. Doktorla konuşup zerdeçal gibi takviyelerle çözüm aranabilir.

Göz kuruluğunun belirtileri arasında yüzeyin tahriş olması, kızarıklık, aşırı sulanma, ağrı, göz yorgunluğu ve zaman zaman buğulu görüş yer alır. Göz yüzeyinin enflamasyonu da göz kuruluğundan dolayı ortaya çıkabilir. Bu problem gözün ön kısmını kaplayan şeffaf doku olan korneanın hasar görmesine yol açabilir. Göz kuruluğu enflamasyonu kornea hasarıyla görüşte önemli değişikliklere sebep olabilir.

Zerdeçal, kurkumin adlı birçok tıbbi özelliği olan maddeyi içeren bir bitkidir. Bitki veya zerdeçal özü göz kuruluğunu tedavi etmez ama kurkumin bileşeni enflamatuar karşıtı özelliklere sahiptir. Bu sayede göz kuruluğunun sebep olduğu enflamasyonu azaltabilir. Enflamasyon varsa belirtilerin şiddetini azaltmak için zerdeçaldan faydalanmak hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.

İhtiyaç duyduğunuz zerdeçal miktarı kişiden kişiye değişir. Bunun için doktor sağlığınızı, aldığınız ilaçları ve durumun şiddetini değerlendirir. Standart kurkumin tozunun ortalama dozu günde 3 kez 400 – 600 mg civarında olabilir. Doktorunuz zerdeçalı kök, kurutulmuş, tentür veya sıvı özüt gibi farklı bir formda almanızı da tavsiye edebilir.

Zerdeçal kullanmak için doktor tavsiyesi almanız gereklidir. Çünkü bu bitki kan sulandırıcı ilaçlar, şeker hastalığı ilaçları, mide asidini azaltan ilaçlar gibi ilaçlarla etkileşime geçebilir. Doktor sağlık geçmişinize bakarak sizin için doğru kararı verecektir. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

Doktor bey ben söğrem sendromu hastasıyım göz kuruluğu yaşıyorum buda beni çok rahatsız ediyor damlalar fayda etmiyor bir defa bir kanalda göz kuruluğ... devamı