Göbek fıtığı bebeklerde ve yetişkinlerde gelişebilir. Tıbbi olarak bahsedildiğinde bunlar sırasıyla doğuştan ve edinilmiş göbek fıtıklarıdır. Bebeklerdeki göbek fıtığı doğumdan önce, bebek rahimdeyken oluşmaz. Onun yerine bebeğin doğduğu ve göbek bağının kesildiği anda oluşur. Anlaşılamayan bir nedenden dolayı göbek bağını oluşturan kaslar, beklenenin aksine kapanmayı reddederler. Bu açıklıktan da bağırsakların bir kısmı veya yağ dokusu dışarı çıkar. 

Doğuştan göbek fıtığı belirtileri arasında göbek deliğinin yakınında yumuşak bir şişlik bulunur. Bu şişlik bebek yattığında kaybolup, ayakta veya otururken, kendini zorladığında daha belirgin olabilir. Doğuştan göbek fıtığı ameliyata ihtiyaç olmadan kendi kendine iyileşir. Çocuk 3 – 4 yaşlarında geldiğinde göbek deliği normal görünümüne dönmüş olur.

Edinilmiş göbek fıtığı ise yetişkinlikte görülür. Sağlıklı kişilerde, bir tıbbi problem olmasa bile beklenmedik bir anda ortaya çıkabilir. Birden çok kez hamilelik yaşamış kadınlar göbek fıtığı geliştirmeye daha yatkındır. Göbek fıtık belirtileri yetişkinlerde farklı değildir. Ancak gitgide daha büyümesi olası olduğundan cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir. Yetişkinlikte göbek fıtığının anahtar kelimesi "basınç”tır. Göbek bölgesine aşırı basınç uygulanması göbek fıtığı oluşma riskini artırır. 

Uzm. Dr. Hakan Rauf TÜFEKÇİ

Merhaba ben teshisi yeni koyulmus sayilan ankilozon spondilit hastasiyim humira igne kullaniyorum .fakat agrilarimda azalma olmadi .doktoruma söyledig... devamı