Nedir

 Çocukta Göbek Fıtığı

Göbek fıtığı, bağırsak, yağ ya da sıvının bebeğinizin karın kaslarındaki zayıf bir noktaya baskı yapmasıyla oluşur. Bu göbekte, göbek deliğinde ya da göbek deliğinin yakınında bir çıkıntı oluşmasına neden olur. Bebeğinizin göbek deliği şişmiş gibi görünebilir.

Çoğu çocukta göbek fıtığı doğumsal kökenlidir. Fıtık genelde ağrılı ya da tehlikeli değildir ve çoğu zaman tedavi gerektirmeden kendiliğinden kapanır.

Sebepleri

Sebepleri

Göbek kordonundaki damarların cenine bağlı olduğu yerde oluşan kas ve doku halkalarına umblikal halka denir. Bu halka genelde bebek doğmadan önce kapanır. Eğer kapanmazsa, dokular bu açıklıktan dışarı itilebilir ve göbek fıtığı oluşturur.

Uzmanlar bu halkanın bazen neden kapanmadığını bilmiyorlar.

Belirtileri

Belirtileri

Çocuğunuzda göbek fıtığı olduğunu, doğumdan birkaç gün ya da birkaç hafta sonra göbek kordonu düşene kadar fark edemeyebilirsiniz. Kordon düştüğünde:

  • Bebeğinizin göbek deliği derisinin altında yumuşak bir çıkıntı fark edebilirsiniz.  
  • Göbekteki bu çıkıntıyı geri itebilirsiniz.  
  • Çocuğunuz otururken ya da dik dururken veya ağlamak, öksürmek ya da bağırsak hareketleri gibi normal eylemleri esnasında karın kasları gerildiğinde bu çıkıntıyı fark etmek daha kolay olabilir.  

Göbek fıtığı boyut bakımından farklılık gösterebilir. Genişlikleri nadiren 2,5 cm’den fazla olur.

Eğer çocuğunuzda kusma varsa ya da fıtık çıkıntısında kızarıklık ya da şişme gibi enfeksiyon belirtileri görülürse doktorunuza danışın.

Testleri

Teşhis

Doktorlar genellikle, bebeğinin göbek deliğinin nasıl göründüğüne bakarak fıtık olup olmadığını anlayabilir. Eğer çocuğunuzda fıtık varsa doktorunuz boyutunu, şeklini ve çıkıntının içeri itilip itilemeyeceğini kontrol edecektir.

Tedavisi

Tedavi

Göbek fıtıkları genellikle çocuk 1 yaşına gelmeden kendiliğinden kapanır. Eğer çocuğunuz 5 yaşına gelene kadar fıtık kapanmazsa, kapatılması için muhtemelen ameliyat gerekecektir.

Afrikalı-Amerikalı çocuklarda fıtık daha yavaş kapanabilir.  

Aşağıdaki durumlarda 5 yaşından önce çocuğunuzun ameliyat olmasını isteyebilirsiniz.

  • Fıtık büyükse ya da 2 yaşına kadar kapanmadıysa
  • Enfeksiyon gibi başka bir sorun daha ortaya çıktıysa
  • Fıtığın görünümü sizi ya da çocuğunuzu rahatsız ediyorsa

Fıtığın üzerine bozuk para yapıştırmak, bir bant veya kayışla fıtığı küçültmeye çalışmak gibi yöntemleri denemeyin. Bu yöntemler fıtığın iyileşmesine yardım edemeyeceği gibi, onu daha da kötüleştirebilir.

 

Prof. Dr. Erol TAŞDEMİROĞLU

merhabalar Erol hocam,MR sonucum aşağıdadır..yardımcı olursanız ve ne yapmam gerektiği konusunda fikir verirseniz sevinirim. teknik: sagittal planda T... devamı