Göbek bağındaki kan damarlarının ceninin vücuduna girdiği yerde, kas ve diğer dokulardan oluşan halkaya göbek halkası adı verilir. Bu halka genellikle bebek doğmadan önce kapanır. Eğer kapanmazsa dokular buradan çıkarak şişlik oluşturabilir. Bebeklerde fıtık bu şekilde oluşur. Uzmanlar bu halkanın bazı bebeklerde neden kapanmadığını bilmemektedir.

Göbek fıtığı genellikle göbek bağı düştükten sonra yani doğumdan birkaç hafta sonra görülebilir. Fakat bazı çocuklar biraz daha geç evrelerde fıtık geliştirebilmektedirler. Bebeklerde fıtık olduğunda, göbek deliği derisinin altında yumuşak bir şişlik hissedilebilir. Doktor bu şişliği içeri bastırabilir. Şişkinlik çocuk otururken, ayakta dururken, ağlama, öksürme, dışkılama gibi normal aktivitelerle karın kaslarını zorladığında daha belirgin olabilir.

Bebeklerde fıtıklar, farklı boyutlarda olabilirler. Genellikle 2.5 cm’den daha büyük olmazlar. Çoğu çocuk fıtıktan dolayı ağrı yaşamaz. Eğer çocuk kusuyorsa, kızarma şişme gibi enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa doktora danışmak gerekir. 

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

hocam sertleşme ve erken bosalma sorunum var ve son zamanlarda gömülme meyda geldi sıklıkta olmuyor biraz kiloluyum sadce göbek bu konuyla ilgi... devamı