Gebeliğinize göz kulak olun

Doğum zamanı geçtikten sonra doğum öncesi bakım hizmetleri devam edecektir. Size yardımcı olan sağlık personelleri preeklampsi gibi komplikasyon belirtilerini gözlemler. Doğuma hazırlıkta inceltmek ve genişletmek için rahminizi kontrol eder. Eğer doğum zamanınızın üzerinden bir haftadan fazla zaman geçtiyse sağlık personelleri elektronik fetal monitörle bebeğin kalp atışlarını izleyebilir veya bebeğinizin hareketlerini gözlemlemek ve amniyotik sıvı miktarını ölçmek için ultrason kullanabilir.

Son Günler

Son günleriniz geldi çattı ve siz hala hamilesiniz. Neler oluyor?
Hamileliğinizin son günlerinin çok güzel geçmesine rağmen, bebeğinizin muhtemel doğum zamanı hakkında fikir sahibi olmak iyidir. Son günlerinizin 1-2 hafta öncesinde ya da sonrasında doğum yapmanız gayet normaldir. Aslında, postmatürite gebelik olarak da bilinen geç doğum sıfatını kazanılabilmesi için resmi olarak gebeliğinizin normal doğum zamanınızdan 2 hafta sonraya kadar devam etmesi gerekir.

Yeter artık!

Eğer aşağıda yazılanlar sizde de varsa doğum zamanınız geçmiş olabilir:
  • Son menstrüasyon döneminizin başlangıç tarihi kesin olarak bilinmiyorsa
  • İlk kez doğum yapıyorsanız
  • Daha önce gecikmiş gebelik yaşadıysanız
  • Ailenizde gecikmiş doğum yapan varsa
  • Bebeğiniz erkekse
  • Obezseniz
Nadiren de olsa, gecikmiş gebelik plasentanızla veya bebeğinizle ilgili sorunlar çıkarabilir.
Sebep ne olursa olsun, hamile olmak sizi muhtemelen yoruyordur. Sırtınız acıyabilir ve ayak bilekleriniz şişebilir. Mide yanması ve hemoroit gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Rahat edemediğiniz için uyku sorunları yaşayabilirsiniz ya da doğumla ilgili kaygılarınız yüzünden uyuyamayabilirsiniz.
Rahatlayın, gecikmiş gebeliğiniz sonsuza dek sürmeyecektir. Doğum, eninde sonunda başlayacaktır.

Bebeği hafifçe dürtmek

Er ya da geç, özellikle de doğum zamanınızdan 1 ya da 2 hafta kadar bir zaman geçmişse veya sağlık personelleri sizinle ya da bebeğinizle ilgili hayati endişeleri varsa bazen doğum yapmanız iyidir. Eğer bebeğiniz geciktiyse bebeğinizin büyüklüğü vajinal doğumu riske atabilir. Buna ek olarak, bebeğin hareketlerini ve ana rahmini sıkıştırarak göbek bağına neden olabilen amniyotik sıvı miktarı bebeğinizin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bazı durumlarda, plasenta yaşlanması rahminizin gelişmesi bebeğinizin yeteneğini tehlikeye atabilir. Doğumu gecikmiş bir bebek doğum sonrası solunum sorunlarına veya enfeksiyona neden olabilen solunum fetal atığı (mekonyum) olma olasılığı yüksektir.

Siz ve sağlık personelleri doğumu başlatmaya ikna olursanız size rahminizi yumuşatacak ve açmaya yardımcı olacak ilaç verilebilir. Su keseniz hala bozulmamışsa sağlık personelleri açık uçlu ince bir plastik kanca yardımıyla suyunuzu akıtır. Bu su kesesi açıldığı zaman sıcak bir sıvının fışkırdığını hissedersiniz.

Gerekirse kasılmalarınızın başlaması için de ilaç takviyesi yapılabilir. Rahmi açmaya yadımcı olacak oksitosinin sentetik bir versiyonu genel bir seçimdir.Dozaj, sizin kasılmalarınızın gücüne ve sıklığına göre ayarlanabilir.

Dişinizi sıkın

Artık son aşamadasınız! Sağlık personellerinizin bekle ve gör yaklaşımı ya da bir endüksiyon listesi önerip önermediğine göre gebeliğinizin son zamanlarının keyfini çıkarın.
  • Duygularınızı kabullenin. Kendinizi sinirli ve hayal kırıklığına uğramış hissediyorsanız endişelenmeyin. Muhtemelen gebeliğinizin 40 haftadan fazla süreceği için anlaşmamışsınızdır.
  • Fazla zamandan faydalanın. Uyuyabildiğinizce uyuyun. Doğumla ilgili son rötuşları yapın. Dondurucunuza fazla yemekler stoklayın. Doğum haberlerinizi ve teşekkür kartlarınızı yollayın.
  • Planlar yapın. Yararlanacağınız sağlık kuruluşu çalışanları evinizde kalmanızı isteyebilirsiniz, fakat bu durum, gösterime yeni girmiş bir filme gitmenize, dışarıda yemek yemenize ya da parkta dolaşmanıza engel olmamalı. Son anda iptal etme ihtimaliniz olsa da plan, program yapmaktan korkmayın.
  • Sesli mesaj ve sosyal medya hesapları oluşturun. İyi niyetli arkadaşlarınızı ve sevdiklerinizi haberdar etmek için sesli mesajlarınızı ve sosyal medya hesaplarınızı düzenli olarak güncelleyebilirsiniz. “Büyük günü sabırsızlıkla bekliyoruz” cümlesi sabırlı bekleyişinizi göstermek için yeterli olacaktır.
  • Doğru dozajlarla doğal yöntemlerle tedavi olun. Basit bir internet araştırmasına göre, baharatlı yemek yemek veya seks yapmak gibi doğumu etkileyecek “doğal” yollar, sayısız sonuca yol açar. Bazı taktikler rahatlatıcı, diğerleri saçmadır ve birkaçı yarardan çok zarar verebilir. Herhangi bir doğal ilacı, bitkisel takviyeyi veya alternatif tedaviyi denemeden önce mutlaka doktorunuzdan onay alın.
  • Doktorunuzla irtibat halinde kalın. Bebeğiniz doğana kadar sık sık check up yaptırmalısınız. Doğum anı gelip çattığında ne yapmanız gerektiğinden emin olun.
Yakında bebeğinizi kollarınıza alacaksınız ve ne kadar beklediğinizi hiç dert etmeyeceksiniz.

Prof. Dr. Serap UYSAL

Merhaba Dr hanım ben 17.11.1014 tarihinde doğum yaptım 1 hafta yada 10 gün sonra bebeğimin ayağında titreme şikayeti ile de başvurdum Dr biraz takip e... devamı