Fibromiyalji kaslarda, eklemlerde, tendonlarda ve ilgili diğer yumuşak dokularda görülen çok kapsamlı ağrı ile karakterize bir şikayettir. Fibromiyaljinin diğer belirtileri arasında yorgunluk, cilt hassasiyeti, uyku problemleri, baş ağrıları bulunur. Tüm bu belirtiler kişide depresyon ve anksiyete (endişe) sorunlarının da görülmesine katkıda bulunabilirler. Fibromiyaljinin henüz bilinen kesin bir nedeni yoktur ancak bu şikayeti tetikleyen faktörler bilinmektedir. Bu faktörler fiziksel ya da duygusal travma ya da enfeksiyon olabilmektedirler. Fibromiyalji A.B.D. nüfusunun %2’sini etkileyen bir hastalıktır ve kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha yüksektir. Sayılan belirtileri dışında fibromiyaljinin cilt belirtileri de görülebilmektedir.
Fibromiyalji şikayeti olanların %70 ila %80’inde bir tür cilt belirtisi görülür. Bu belirtilerin kendileri rahatsız edici ve huzursuzluk verici olabileceği gibi diğer tipik fibromiyalji belirtilerini de tetikleyebilirler. Fibromiyaljinin cilt belirtileri arasında kuru ve kaşıntılı deri mevcuttur. Bu durum uyumayı zorlaştırır ve yaşanan ağrıyı artırır. Kuru cilt daha sık görülen bir fibromiyalji belirtisidir ve çoğu hasta vücutlarının çeşitli bölgelerinde kuru ve çatlamış cilt problemini yaşarlar. Eller ve parmaklar genellikle daha çok etkilenir ve belirtiler, cildin soyulacağı ve kişinin önemli derecede ağrı hissedeceği kadar ciddi olabilirler.
Fibromiyaljinin cilt belirtilerinden bir diğeri allodini denilen durumdur. Allodini normalde ağrıya sebep olmayan bir uyarıcının anormal şekilde ağrıya yol açması durumuna denir. Allodini genellikle fibromiyalji ile ilişkilidir. Hastaların vücutlarının çeşitli noktaları hassaslaşır. Bu noktaların boyunda, omuzlarda, göğüs kemiğinde, belde, kalçalarda, dirseklerde ve dizlerde olması daha olasıdır. Doktorlar neden fibromiyalji hastalarında allodini geliştiğini henüz tam olarak bilmiyor olsalar da beynin ciltten aldığı bazı sinir sinyallerini yorumlama becerisiyle alakalı olduğu düşünülmektedir.
Fibromiyalji hastalarının sıklıkla yaşadığı bir belirti ciltte döküntüdür. Döküntü sürekli tahriş durumunda olan kuru ve kaşıntılı cildin bir sonucu olabilir. Fibromiyaljiyle alakalı döküntü kabarcıklar şeklinde olabilir ve dokunulduğunda pul pul hissedilebilir. Döküntünün yanında benekler de görülebilir. Fibromiyalji hastalarında cildin belirli bölgelerinde derinin rengi değişebilir ve güneşe maruz kaldığında tahriş olarak döküntüye yol açabilir. Bu durum genellikle kollarda ve uyluk bölgesinde görülür.
Benim cildimde lekeler var lazerden olmuştu bunun için ne yapmam gerekiyor Teşekkürler... devamı
Stevens-Johnson Sendromu
Bronzlaşmadan Dolayı Deri Soyulması
Cilt Hastalıklarının Psikolojik Nedenleri
Cilt Bakım Ürünlerini Kullanmanın Önemi
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?