Esnemenin birçok sebebi olabilir fakat genellikle can sıkıntısı veya yorgunluk nedeniyle ortaya çıkar. Önceden daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğumuz için esnediğimiz düşünülse de bu teori çürütülmüştür. Herkes gün içinde esner ama aşırı miktarlara çıkarsa ciddi bir tıbbi durumu işaret ediyor olabilir. Altta yatan bir durum olup olmadığını öğrenmek için doktora danışılması tavsiye edilir.

Esnemek vücudun yorgunluğa verdiği doğal bir tepkidir. Ancak çok sık oluyorsa bir uyku bozukluğunun belirtisi olabilir. Bunların arasında insomnia, uyku apnesi ve narkolepsi yer alır. Bu hastalıklar derin ve huzurlu bir gece uykusu uyumanızı engeller ve gün içinde yorgun olur, odaklanmakta sorun yaşarsınız. Uyku apnesi ve narkolepsi gibi durumların varlığını fark etmeyebilirsiniz. Gün içinde yorgunluk ve aşırı esnemeden başka bir belirti olmayabilir. Günlük aktiviteleri engelleyen kronik yorgunluk doktorunuzla görüşülmelidir.

Eğer kan pompalanması ve beyninize taşıdığı oksijen yeterince azalırsa senkop denilen bayılma durumları ortaya çıkabilir. Bu uzun süre ayakta durduğunuzda, aniden ayağa kalktığınızda, stresli olduğunuzda veya iyi hissetmediğinizde görülebilen geçici bir durum olabilir. Fakat aynı zamanda bir kalp hastalığının işareti de olabilir. Yüksek veya düşük tansiyon, kalp ritmi bozuklukları da beyne kan akışını azaltabilir. Her durumda beyin yeterince oksijen alamaz ve aşırı esnemenin de aralarında bulunduğu belirtiler gelişir. Normalden daha sık esniyorsanız ve baş dönmesi yaşıyorsanız doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Aort diseksiyonu aortta (ana atardamarda) bir yırtıktır. Bu damar kalpten kanı dışarı taşıyan ana damardır. Irsi olabilir veya yüksek tansiyon koroner arter hastalığı gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Aort diseksiyonu yorgunluk ve nefes nefese kalmak gibi belirtiler verebilir. Bunlar da aşırı esnemeyi artırır. Eğer esnemeye nefes almada zorluk, terleme, nabızda anormallikler göğüs ağrısı eşlik ediyorsa bu hastalıktan şüphelenebilirsiniz. 

Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN

Kıllanma için diane 35 kullanıyorum aşırı derece sivilce çıktı sebebi ilaç mıdır?... devamı