Esneme normal bir insan aktivitesi olduğu gibi ayrıca hayvanlarda hatta 11 haftalık ceninlerde bile görülebilir. Esnemek istemsizce olur. Sebepleri tam olarak anlaşılmış değildir. Aşırı esnemenin sebepleri, özellikle çocuklarda, normal esnemenin sebeplerinden daha da az bilinir ancak bazı açıklamalar mevcuttur.

Belirtiler

Yeni doğanlar yetişkinlerden daha çok esner. Yetişkinlerde günde 20 esnemeye karşı yeni doğanlar günde 30 – 50 kez esnerler. Kişinin her gün uyuduğu saat arttıkça esneme azalır. Aşırı esneme bu limitlerin dışındadır.

Psikolojik Sebepler

Dört yaşın üstündeki çocuklar başkalarını esnerken görünce aşırı esneyebilir. Can sıkıntısı esneme miktarını artırır. 17 – 19 yaşındaki gençler üzerinde yapılan araştırmada müzik klibi izleyenler, renk çubukları izletilenlerden daha az esnemiştir.

Fizyolojik Sebepler

Esnemenin en yaygın sebebi uykusuzluktur. En çok kalktıktan sonraki 1 saat içinde ve yatmadan önce esnenir. Yeni doğanlarda aşırı esneme neonatal yoksunluk sendromu sebebiyle olabilir. Hatta neonatal yoksunluk sendromu teşhisi konarken esneme sayısı da kullanılır. Yarım saatte üç veya dörtten fazla kez esneyen çocuklarda aşırı esneme söz konusudur. Ayrıca çocuklar çok sıcaklayınca esneyebilir. Bu bir serinleme mekanizmasıdır.

Teşhis

Dikkatli ebeveynler çocuğunun normalden daha sık esnediğini genellikle fark eder. Eğer uykusuzluk gibi bariz bir sebep yoksa beyinde işlev bozukluğu ihtimalini elemek için tıbbi değerlendirme gerekebilir. Elektroenselogram ile beyindeki işlev bozuklukları tespit edilebilir.

Tedavi

Aşırı esneme genellikle tedavi gerektirmez. Uykusuzluktan esneyen çocukların uyuması gerekir. Krizlerden veya diğer beyin işlev bozukluklarından muzdarip çocukların tedavi olması gerekir. İlaç yoksunluğu yaşayan çocuklarda ise tıbbi gözlem ve ilaç tedavisi kullanılabilir. 

İLGİLİ MAKALE

Aşırı Esneme

Doç. Dr. Nalan KAYRAK

Merhaba Nalan Hanım. Benim sorum şu; Bundan 2-2.5 yıl önce laparoskopi ameliyatından sonra ara ara aşırı esneme hali, aşırı gerneşme isteği, kasılmala... devamı