El ve bacaklarda kramp yaşamak acı verici olabilir. Kramp, kasların genellikle uyarı vermeden, istemsiz bir şekilde kasılmaları sonucunda ortaya çıkar. Çoğu kramp görece olarak zararsız olsa ve uzun gelecekte bir tehlike arz etmese de, kramplara yol açan birden çok faktör olabilir. El ve bacaklarda krampa neden olan genellikle kas yorgunluğu, vücudun susuz kalması yani dehidrasyon, vücuttaki mineral eksikliği veya ilaç kullanımıdır. Elde görülen ve tekrarlayan kramplar altta yatan nörolojik veya kalple alakalı bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu gibi belirtilerin bir tıp uzmanına gösterilmesi önerilir.

Aşırı ağır kaldırmak veya kaslar bitkin hale gelene kadar egzersiz yapmak krampa yol açabilir. Kas kasılması, sodyum ve potasyumun belirli miktarlarının salgılanmasıyla yönetilen bir süreçtir. Ağırlık kaldırma veya uzun süreli dayanıklılık egzersizleri yapıldıktan sonra kaslar, minerallerin yeterli düzeylerinin bulunmaması sebebiyle kasılamayabilir ve rahatlayamayabilir. Bu durumda genellikle kasılı halde kalırlar ve el ve bacaklarda kramp ortaya çıkabilir. Uzun süreler boyunca kasılı halde tutulan kaslarda da kramp gelişme olasılığı yüksektir. Mola vermeden uzun süre yazı yazdığınızda da elde kramp yaşanabilir.

Vücudun susuz kalması genellikle sıcak ortamlarda söz konusu olur ve ellerde, bacaklarda ya da diğer kaslarda krampa sebep olabilir. Terlemek, kaslardaki sodyum, potasyum ve klorür seviyelerini azaltır. Eğer kişi çok terlemesine rağmen bolca su alıp bu mineralleri tekrar vücuduna kazandırmazsa kramplar ortaya çıkabilir. Egzersiz sırasında su ya da sporcu içecekleri içmek gerekli minerallerin alınmasını sağlar. Dehidrasyonu ve buna bağlı gelişebilecek krampları önlemek için günde 3 litre su içilmesi önerilir.

Kramplar, özellikle de bacaklarda yaşanıyorsa, ciddi bir medikal problemin işaretçisi olabilir. Ateroskleroz, ya da damar sertleşmesi, bacaklardaki kaslara giden kan miktarının azalmasına sebep olabilmektedir. Sinir hasarı sonucunda, özellikle de sırtta ve omurgada ise, bacaklarda kramp yaşanabilir. Bacaklardaki kramplar böbrek hastalığı, anemi ve şeker hastalığı (diyabet) ile de ilişkili olabilmektedir.

Kramplar genellikle 15 dakikadan fazla sürmez ve yapılan aktiviteye ara verip, bölgeyi nazikçe esnetmek rahatlama sağlayabilir. Dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk uygulamak da iyileşmeye yardımcı olabilmektedir. Günlük bir esneme rutini oluşturup, multivitamin ve bolca su almak krampların görülme sıklığını azaltabilir.

Prof. Dr. Muharrem İNAN

Yaşim 20 boyum 1.59 bacaklarım parantez bacak boyumun kısa olduğunu düşünüyorum boyumu uzatmak için ne yapmalıyım boy uzatma ameliyatı olabiliryim ne ... devamı