Diyabetin Riskleri ve Yan Etkileri

Kontrol altında tutulmadığında diyabet vücuttaki hemen her organı etkileyen bir dizi yan etki riski taşır. Bu etkilerin görüleceği yerler şunlardır:

  • Kalp ve kan damarları
  • Gözler
  • Böbrekler
  • Sinirler
  • Diş etleri ve dişler

Kalp Damar Hastalıkları ve Diyabet

Kalp damar hastalıkları, diyabetlerini kontrol altında bulundurulmayan hastaların karşılaştıkları en yaygın yan hastalıktır. Diyabet, ayak ve bacaklara kan akışını da zayıflatır. Şeker hastalığından ölenlerin yaklaşık %65’inin ölüm sebebi kalp hastalığı ve felçtir.

Birçok araştırma, diyabetin kontrol altında bulundurulmasının kalp ve damar hastalıklarının ilerlemesine engel olduğunu ya da durmasını sağladığını ortaya koymuştur.

Kan damarları ya da sinirlerin zarar görmesi ayaklarda sorunlara neden olur, bu da uzvun kesilmesine kadar gidebilir. Yaralanma dışındaki bacak kesilmelerinin %60’ının sebebi yine diyabettir.

Diyabet ve Gözler

Diyabet körlüğün en başta gelen sebeplerinden biridir. Gözlerde pek çok soruna neden olur ve bunlardan bazıları tedavi edilmezse körlüğe yol açar. Diyabetin neden olduğu bazı göz rahatsızlıklarıysa şunlardır:

  • Glokoma
  • Katarakt
  • Diyabetik retina hastalığı

Araştırmalara göre, düzenli göz muayeneleri ve diyabetle ilgili göz sorunlarının zamanında tedavi edilmesi, diyabetin neden olduğu körlüğün %90’ını önler.

Diyabet ve Böbrek Hastalığı

Diyabet, yetişkinlerdeki böbrek yetmezliği vakalarının en baş nedenidir. Yüksek tansiyonunuz olmasa bile kan basıncını düşüren ilaçlar böbrek yetmezliği riskini %35 oranında azaltır.

Diyabet ve Sinirler

Yüksek seviyedeki kan şekeri zamanla sinirlerinize zarar verir. Bu da duyu kaybı ve ayaklarda yanmaya neden olur.

Diyabet nedeniyle sinirlerin zarar görmesi ayrıca bacaklarda, kollarda ve ellerde ağrıya neden olur ve sindirimde, tuvalete gitmede ya da cinsel ilişkide sorunlara yol açar.

Diyabet ve Dişler

Diyabet hastası kişiler yüksek oranda dişeti hastalığı riski altındadırlar. Diyabet hastalığınızı kontrol altında tutmak, düzenli olarak diş hekimine gitmek ve günlük diş bakımı, dişeti hastalığını ve diş kaybını önleyebilir.

Diyabetik Hastalıklara Ne Sebep Olur?

Diyabetle ilgili hastalıklar kan damarlarının, sinirlerin ya da bunların her ikisin birden zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkar.

Diyabetik Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler sizdeki diyabet hastalığına göre değişiklik gösterir. Şu durumlar görülebilir:

  • Kalp hastalığınız ya da geniş damar tıkanıklığınız varsa kalp krizi veya felç geçirmediğiniz sürece herhangi bir belirti görülmez. Bacaklardaki geniş damar hastalıkları kan dolaşımı sorunlarına yol açar, bu da bacaklarda kramp oluşumuna, deri renginde değişikliğe ve duyu azalmasına neden olur.
  • Şeker hastalığınız varsa görme sorunları, gözlerde ağrıyla belirti gösterir.
  • Diyabetle ilgili erken böbrek hastalığınız varsa hiç belirti vermez. Ama böbrek yetmezliğinin ilerlediği dönemlerde bacaklarda ve ayaklarda şişme meydana gelir.
  • Diyabet sinirleri etkilemişse, ayaklarda, ellerde ya da vücudun diğer kısımlarında karıncalanma, uyuşma, yanma, yakan ya da saplanan ağrı meydana gelir. İç organları kontrol eden sinirler zarar görürse, mesanenin dolu olduğunu hissetmede zorluk, baş dönmesi veya kan şekerinin düştüğünü fark etmede zorluk başlar

Diyabetik Hastalıkları Nasıl Önleyebilirim?

Diyabet yan hastalıkları erken farkedildiğinde, hastalığın ilerlemesini engellemek için sadece tıbbi tedavi almalısınız. Sadece küçük hayat tarzı değişikliğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Mesela erken diyabetik nöropatiniz (çevresel sinir sistemi tahribatı) varsa, daha ileri hasarları önlemek amacıyla tıbbi tedavi alabilirsiniz. Bir yan hastalığın erken tedavisi ve kan şekerinizi güvenli aralıklarda tutmak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmanıza yardımcı olur ve diğer hastalıkların baş göstermesine engel olabilir.

Diyabetik Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Diyabetik hastalıkların tedavisi zararın daha fazla ilerlemesine engel olmaya yoğunlaşır. Bunun içine tıbbi tedavi, ameliyat ve diğer tedavi seçenekleri girer.

 

Ama diyabetik hastalıkların ilerlemesini yavaşlatacak en önemli tedavi, kan şekeri seviyenizi sıkı bir şekilde kontrol altında tutmak ve yüksek tansiyon ve kolesterolü tedavi etmektir.

İLGİLİ MAKALE

Dünya Diyabet Haftası

Op. Dr. Aytun AKTAN

reglime yaklasık on yedi gün varken erkek arkadasımla birlikte olduk ama kondom içimde kaldı fakat kendisi bosalmamıstı ne zaman çıktığı hakkımızda bi... devamı