Doğum Aşamaları

Doğum Aşamaları

Eğer bu makaleyi okuyorsanız hamileliğinizin son aşamasına yaklaşıyor olmalısınız. Doğum sırasında neyle karşılaşacağınızı tam olarak bilmiyor olabilirsiniz.

Doğumun iki farklı aşaması vardır; sessiz dönem ve aktif dönem. Doğumun başlayacağı anı tam olarak tahmin etmek için herhangi bir kriter yoktur. Bazı kadınlar yaklaşan doğumun tüm işaretlerini göstermesine rağmen, doğum yapmaları birkaç haftayı bulabilirken diğerleri hiçbir işaret göstermeksizin birkaç saat içinde aktif doğum aşamasına girebilirler.

Sessiz Dönem

Sessiz Dönem

Sessiz dönemde göreceli olarak rahat olursunuz. Bu dönem, genelde doğum sürecinin en uzun bölümüdür ve bir ila üç gün arasında sürebilir. Bu süre boyunca, genelde 30 ile 45 saniye süren hafif veya şiddetli kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bu kasılmalar aynı zamanda yapısı gereği düzensiz olabilir, kesilebilir ve yeniden başlayabilir.

Doğumun erken aşamasında, çoğu kadının doğum kanalı 3 santimetreye kadar genişler. Doğumun bu aşaması sırasında ılık bir duş almak gevşemenize yardımcı olabilir. Doğumun aktif safhasına hazırlanmak için mümkünse uyumaya çalışın.

Eğer doğum sürecini hızlandırmak istiyorsanız, bebeğin pelvisinize (alt karın bölgesi) doğru hareket etmesine yardımcı olması için uzun bir yürüyüşe çıkmayı da düşünebilirsiniz.

Çoğu kadın bu aşamada göreceli olarak normal konuşabilir ve iş yapabilir. Evinizin konforunda doğumun bu bölümünü atlatabilirsiniz. Bilindiği gibi sessiz dönem, ilk kez anne olacak kadınlarda daha önce doğum yapmış annelere göre daha uzun sürer.  

Aktif Dönem

Aktif Dönem

Aktif dönem üç belirgin aşamadan oluşur:

  • Birinci Aşama: Rahim ağzı açılır ve incelir.
  • İkinci Aşama: Bebek doğar.
  • Üçüncü Aşama: Plasenta (eş) gelir.

Birinci Aşama

İlk aşama sırasında, rahim ağzı doğuma hazırlanmak için genişleyip incelecektir. Bu aşama genel olarak, kadının doğum kanalı 3 ila 4 santimetre civarında genişlediğinde başlar.

Doğumun bu aşamasında dölyatağı kasılmaları genelde sessiz dönemde olduğundan daha şiddetli olur. Aynı zamanda 2-3 dakika aralıklarla daha sık gelir ve 50 ila 70 saniye arasında sürer.

Aktif dönem sırasında su kesesi yırtılır.

Çoğu kadın, doğumun aktif döneminde daha rahatsız ve daha ağrılı olur. Doktorunuz size, dölyatağı kasılmalarından dolayı hissettiğiniz şiddetli ağrıyı hafifletmesi için epidural bir ağrı kesici verebilir.

Aktif dönemin ilk aşaması, bebeğin doğum kanalına ilerlemesi ve kasılmaların giderek şiddetlendiği geçiş aşaması ile sona erer. Bu süreçte kasılmalara yoğunlaşabilirsiniz. Endişeli ve yorgunluktan bitap düşmüş olabilirsiniz.

Bu, ıkınma hissinizin doğduğu andır. Bu noktada doğum kanalınız 10 santimetreye kadar genişleyebilir.

İkinci Aşama

Aktif dönemin ikinci aşaması, bebeğin doğması veya bebeğin dışarı doğru itilmesi sürecidir. Bundan önce genelde bebeği vajinadan dışarı itmek için kuvvetli bir ıkınma hissi gelir. Pelvik bölgenizde, vajinanızda ve sırtınızda büyük bir baskı hissedebilirsiniz.

Ikınma süreci kısa veya uzun olabilir. İlk kez anne olan çoğu kadın 2 ila 3 saat arasında ıkınırken bazı kadınlar bebeğin vajinadan geçmesi için sadece birkaç dakika ıkınırlar.

Üçüncü Aşama

Doğumun üçüncü aşaması plasentanın ayrıldığı ve vücuttan dışarı çıktığı süreçtir. Genelde doğumun ikinci aşamasından sonra 30 dakika içinde gerçekleşir. Bebeğin dünyaya gelmesi kadar heyecanlı olmasa da, plasentanın gelişi doğumun önemli bir bölümüdür.

Bu süreçte plasentayı çıkarmak için az bir miktar ıkınmanız gerekebilir. Ancak birçok kadın bebekleriyle ve doğum süreciyle o kadar meşguldürler ki, plasentanın gelişini çok zor fark ederler.

Doğuma ne kadar çok hazırlanırsanız, doğum sürecine o kadar rahat girersiniz. Doğuma hazırlık kursları, doğumun asıl sürecine hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

doğum yaptım doğumdan sonra 6 ay geçti adet görmüyorum midem bulaniyor neden?... devamı