Şeker hastalarının (diyabet hastası) yüzde 60 kadarını etkiler.
 
Şeker hastası olmak yüksek tansiyon ve diğer kalp damar sorunlarının ortaya çıkma riskini arttırır, çünkü şeker hastalığı atardamarları etkileyerek ateroskleroz (damar sertliği) gelişimine zemin hazırlar. Yüksek tansiyona neden olan ateroskleroz, tedavi edilmediğinde damar hasarı, inme, kalp yetmezliği, kalp krizi ya da böbrek yetmezliğine yol açabilir.
 
Kan basıncı değerleri normal olanlarla karşılaştırıldığında, erkek ve kadın hipertansiyon hastaları için aşağıdaki durumların ortaya çıkma riski daha yüksektir:
 
•          Koroner arter hastalığı (kalp hastalığı)
•          İnme
•          Periferik damar hastalığı (bacak ve ayaklarda damar sertliği)
•          Kalp yetmezliği
 
Neredeyse yüksek sayılabilen ama normal kan basıncı aralılığında olan ya da prehipertansiyon (120-139 / 80-89 olarak tanımlanır) da sağlığınızı etkiler. Çalışmalar yüksek tansiyon sınırına yakın (prehipertansif) bireylerde, 10 yıllık bir takip süresi sonunda kalp hastalığına yakalanma riskinin iki ila üç kat arttığını göstermektedir.
 
Diyabetiniz Varsa Tansiyonunuz Ne Olmalıdır?
 
Tansiyon değerleri değişebilir, ancak genel olarak tansiyonunuz 130/80 üzerine çıkmamalıdır. İlk sayı "sistolik tansiyon" ya da kalbiniz attığında ve atardamarlarınızı kanla doldurduğunda oluşan basınçtır. İkinci sayı "diyastolik tansiyon" ya da kalbinizin iki atım arasında dinlendiği ve bir sonraki kasılma için kendini kanla doldurduğu sırada atardamarlarda oluşan basınçtır.
Diyabetin yan hastalıklarının önlenmesi amacıyla, kan şekerini iyi kontrol ederek diyabetle başa çıkmak için normal bir tansiyon değerine sahip olmak önemlidir.
 
Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
 
Genellikle, yüksek tansiyonun hiçbir belirtisi yoktur. Bu nedenle tansiyonunuzu düzenli olarak (sağlık kuruluşunuza yaptığınız tüm ziyaretlerde) ölçtürmeniz ve doktorunuzun evde tansiyon ölçümü için verdiği tavsiyelere uymanız önemlidir.
 
Yüksek Tansiyon Nasıl Tedavi Edilir?
 
ACE (anjiyotensin dönüştürücü enzim) inhibitörleri genellikle şeker hastalığı olan kişilerde yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaç grubudur. Başka yüksek tansiyon ilaçları da mevcut olmasına rağmen, ACE inhibitörleri, sadece yüksek tansiyon tedavisinde yararlı bir ilaç olarak değil aynı zamanda şeker hastalarında böbrek hastalığı gelişimini önleyen ya da geciktiren bir ilaç olarak da gösterilmektedir.
 
Not: Bazı tansiyon ilaçları kan şekeri seviyenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Tansiyon ilaçları aynı zamanda iktidarsızlığa da neden olabilir. Reçete edilen ilaçların yan etkileri konusunda doktorunuzla konuşun.
Bazı tansiyon ilaçlarının belirli gruplarda daha fazla işe yaradığı görülmektedir.. Örneğin diüretikler, özellikle yaşlılarda daha yararlı.
 
Şeker hastalarında yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar arasında genellikle 'su hapları' veya diüretikler olarak bilinen bir ilaç grubu vardır.
 
Tansiyonun yeterli derecede kontrol edilebilmesi için genellikle birden fazla ilaç gerektirdiğinden, çoğu doktor ilk olarak ACE inhibitörlerini önerir ve ardından diğer hipertansiyon önleyici ilaçları ekler.
 
Yüksek Tansiyonu Nasıl Önleyebilirsiniz?
 
Yüksek tansiyonu önlemek için:
•          Sigarayı bırakın.
•          Sağlıklı beslenin.
•          Sağlıklı bir vücut ağırlığını koruyun.
•          Egzersiz yapın.
•          Tuz tüketimini sınırlı tutun.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Esom 1yol once yuksek tansiyon nedeniyle ameliyat oldu ve 1yildir tansiyon yukselmedi komtrolerde goz cok iyi durumda dedi bir gözü yedi bucuk dier gö... devamı