Atrial çırpınımınız olup olmadığını saptamanın en iyi ve en basit yolu, elektrokardiyogramdır (EKG, ECG). Elektrokardiyogram kalbinizdeki elektrik faaliyetinin kaydıdır. Bu işlem genellikle sağlık geçmişinin alınması ve fiziksel muayeneyle birlikte yapılır. Muayene esnasında doktorunuz yüksek kan basıncınız olup olmadığını saptamak için tansiyonunuzu ölçer. Kalp mırıltınız olup olmadığını anlamak için de kalbinizi dinler.

Eğer doktorunuz gelip geçici bir atrial çırpınımınız olduğunu düşünüyorsa, kesintisiz kalp ritim kayıt cihazı kullanmanızı isteyebilir. Bu cihaz, gezici elektrokardiyogram, gezici EKG, Holter takibi, 24 saatlik EKG ya da kardiyak olay kaydedicisi gibi pek çok isimle anılır.

Doktorunuz, kalbinizde ya da kalp kapaklarınızda bir hasar olup olmadığını anlamak için daha fazla test isteyebilir. Stres testi olarak da adlandırılan egzersiz elektrokardiyogramı, doktorunuzun koroner arter hastalığınız olup olmadığını anlamasına yardım eder. Ekokardiyogramsa doktorunuza kalbinizle ilgili pek çok bilgi verir. Kalp kapaklarınızın hasar görüp görmediğini, kalbinizin ne kadar iyi kan pompaladığını, kalp yetmezliğiniz olup olmadığını ya da kalp krizi geçirip geçirmediğinizi ortaya çıkarabilir.

Hipertiroidizmin kontrol edilmesi için kan testi de yaptırabilirsiniz. Hipertiroidizm, tiroit bezleri çok fazla tiroit hormonu salgıladığında gelişir.

Eğer muayeneleriniz, kalp yetmezliğiniz ya da akciğerinizde zatürre gibi bir sorununuz olduğunu gösteriyorsa röntgen çektirebilirsiniz.

Atrial çırpınım için antikoagülan ilaçlar alıyorsanız, kanınızın pıhtılaşmasının ne kadar sürdüğünün (protrombin zamanı) takip edilmesi için sık sık kan testi yaptırmanız gerekir.

Doktorunuz elektrofizyolojik (EP) inceleme de önerebilir. EP incelemesi doktorunuzun, kalp atışınızla (kalp ritmi) ilgili bir sorun olup olmadığını ve bunu nasıl düzelteceğini anlamasına yardımcı olur.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhaba hocam ben üniversite hastanesinde karanlikta görememe sikayetiyle muayene oldum gorme alani ultrason crp testleri temiz cikti gozumde 0.75 ast... devamı