- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Belirtileri
- Tedavi
Nedir
Nedir
Deri soyulması derinizin üst tabakasının (epiderm) kaybı veya hasarıdır. Deri soyulması güneş yanığı veya enfeksiyon gibi derinin doğrudan zarar görmesi nedeniyle oluşabilir. Ama deri soyulması aynı zamanda bağışıklık sistemi bozukluğunun veya başka bir hastalığının işareti de olabilir.
Deri soyulmasıyla birlikte kurdeşen, kaşıntı, kuruluk ve tahrişe neden olan başka deri sorunları görülebilir.
Ciddiyeti geniş ölçüde değişiklik gösteren bir dizi sorunun deri soyulmasına neden olması yüzünden, fazla vakit geçirmeden teşhis konması önemlidir.
Sebepleri
Sebepleri
Deri soyulması aşağıdaki sorunlar yüzünden oluşabilir:
- Cilt tahrişi ve cildin zarar görmesi
- Güneş altında veya kuru havada kalma
- Sıcağa aşırı maruz kalma, özellikle cildin “nefes” alamadığı zaman
- Alerjik reaksiyonlar
- Enfeksiyonlar
- Bağışıklık sistemi bozuklukları
- Belli kanser türleri
Başka Sebepler
Deri soyulmasına neden olabilen belli hastalıklar ve sorunlar arasında şunlar yer alır:
- Ayak mantarı
- Atopik dermatit (egzama)
- Kontakt dermatit
- Kutanöz T hücreli lenfoma
- Cilt kuruluğu
- Atlet kaşıntısı
- Kawasaki hastalığı
- Sedef hastalığı
- Vücut mantarı
- Kafa derisi mantarı
- Kızıl
- Seboreik dermatit
- İlaçların yan etkileri
- Staph enfeksiyonları
- Stevens-Johnson sendromu
- Güneş yanığı
- Toksik şok sendromu
Belirtileri
Doktora Ne Zaman Gitmeli
Derhal acil yardım isteyin
Deri soyulması, enfeksiyonu veya daha ciddi bir hastalığı işaret edebilen başka işaret ve belirtilerle birlikte görülüyorsa derhal tıbbi yardım alın:
- Ateş
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Sürekli yorgunluk
- Kas veya eklem ağrısı
- Genel sağlığın kötüleştiğine dair his
- Diğer endişe verici belirtiler
Doktorunuzu arayın
Cilt kuruluğu veya hafif güneş yanığı yüzünden oluşan deri soyulmasının reçeteye tabi olmayan losyonlarla iyileşme ihtimali vardır ve genelde tıbbi tedaviyi de gerektirmez. Deri soyulmasının nedenine dair herhangi bir şüpheniz varsa veya sorun ciddiyse reçeteye tabi olmayan losyonları veya evde tedaviyi denemeden önce doktorunuzu arayın.
Tedavi
Genelde, deri soyulması tamamen kuruluktan kaynaklanır. Bunu birkaç evde tedavi ve özel davranışla tedavi edebilirsiniz.- Koparmayı bırakın. Soyulan cildin görüntüsünden nefret edebilirsiniz ama ne kadar çok koparırsnız o ladar çok soyulursunuz.
- Kaşımayın. Kaşımak bir an için iyi hissettirebilir ama soyulmayı ve kaşıntıyı şiddetlendirerek enfeksiyona yol açabilir.
- Kırpın, yırtmayın. Bir miktar soyulmuş cilt sarkıyorsa makas alıp kırpın. Deriyi çekiştirmeyin; sadece sarkan bölgenin kenarını kesin.
- Bolca nemlendirin. Kokusuz, yoğun bir nemlendirici losyon, yağ veya krem seçip kutudaki talimatların izin verdiği sayıda sürün.
- Yulaftan yararlanın. Yulaf ezmesi banyosu yapıp kaşıntıyı geçirin ve soyulan deriyi yatıştırın. (Ama cildi doğal yağlarından yoksun bırakan sıcak banyoda değil). Serin bir duş alıp bebek yağıyla da yıkanabilirsiniz. Mükemmel bir nemlendirici olan bebek yağı cildinizin soyulmasını daha en baştan durdurabilir.
- Daha iyi beslenin. Protein karışımları, yağsız etler, balık ve yumurtalarla protein alımınızı artırın. Demir ve A, B, C vitaminleri yönünden zengin bir beslenmeye sadık kalın çünkü bunlar cildinizi yaklaşık bir ayda belirgin biçimde iyileştirebilir. Fasulye, bezelye, kuvvetlendirilmiş tahıllar ve koyu yeşil yapraklı bitkiler bulup turunçgillerden A, B, C vitaminlerinizi alın.
- Bir salatalığı rendeleyin ve püreyi soyulan deriye düzenli olarak sürün çünkü bu, doğal bir nemlendirici rolü oynar. Zeytinyağı, bal ve zerdeçalı bir blendere atıp macun yapın, sonra kuruyan deriye her gün sürün.
- Etkilenen bölgeye masaj yapa yapa bal sürün ve yıkamadan 45 dakika bırakın.
Deri Soyulmasının Nedenleri
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
merhaba hocam . benim penisimin vücuttan başladı yerde deride soyulmaya benzer bişey var. sanki deri değiştiriyor gibi. bi beyazlama var üstünde. bunu... devamı
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Güneş Koruyucu Kremler Doğru Kullanıldığında Yararlı
Kozmetikten Mucize Beklemeyin
Eller Neden Soyulur?
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane