Depresyonun, başkalarına yardım etmek ve nazik davranmak gibi olumlu kişilik özellikleri edinerek aşılabileceği belirlendi.
ABD'deki California Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma, olumlu davranışları günlük hayatın bir parçası haline getirmenin insan psikolojisi üzerinde ''iyileştirici'' etkisi olduğunu ortaya koydu.
Araştırmaya göre, depresyon geçiren ya da depresyona meyilli kişiler, başkalarına yardım ederek, nazik davranarak, sahip olduklarına şükrederek ve hayata iyimser bakarak kendileri hakkında daha olumlu düşünceler edinebiliyor.
Olumlu düşüncenin iyileştirici etkisi sayesinde depresyonun ''masrafsız'' ve ''ilaçsız'' bir biçimde tedavi edilebileceğine dikkati çeken araştırma, depresif kişilerin günlük yaşamlarının 10 dakikasını bile olumlu davranışlara ayırmalarının onlara uzun vadede yarar sağlayacağını vurguluyor.
Depresyonun en önemli nedenlerinden birinin ''olumlu düşünce eksikliği'' olduğunu kaydeden uzmanlar, olumlu yaklaşımın ruh halini iyileştirdiğini, başkalarının sorunlarına odaklanmanın ise kişiye kendi dertlerini unutturduğunu ve kendisini iyi hissettirdiğini belirtiyor.
Sürekli olumlu düşünmeye çalışmanın depresyondaki kimseler için zorlayıcı bir iş olabileceğini de ifade eden uzmanlar, bu davranış biçiminin yerleşmesinin zamanla kolaylaştığının altını çiziyor.
Araştırmaya göre, dünya çapında yaklaşık 100 milyon kişi depresyonla boğuşuyor. Yalnızca ABD'de 16 milyon civarında depresyon hastası bulunduğu, bunların yüzde 70'inin ise terapi ya da ilaç tedavisi görmediği belirtiliyor.
Üniversite Depresyonunun Belirtileri
Uzm. Dr. Henri Griladze
Bir hastada manik depresif major depresyon sanrisal bozukluk donemsel olarak teshis edilebilir mi tesekkurler... devamı
Hamilelik Depresyonu Bebeğin Ergenlik Dönemini Etkiliyor
Kadınlarda Doğum Sonrası Depresyonun Nedeni Eşler
Egzersiz Depresyon Bulutunu Kaldırabilir
Sitokrom P450 Testleri (Cyp450 Testleri)
Tedavi Edilmeyen Depresyon