Muhtemelen her gün çocuğunuzun cilt rengini bilinçli olarak kontrol etmezseniz ancak ebeveyn olarak çocuğunuzun normalden daha solgun göründüğü dikkatinizi çekebilir. Solgunluk mevsimsel olarak normal bir değişiklik olabildiği gibi vücuttaki kırmızı kan hücreleri sayısında veya cilde ulaşan kan miktarında değişiklikler sonucunda da olabilir. Eğer çocuğunuzun normalden çok daha solgun olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışmanız önerilir.
Bazen solgunluk sebepsiz olabilir. Bazı çocuklar doğal olarak açık tenlidir ve kış aylarında bu daha belirgin hale gelebilir. Kış aylarında güneşe çok az maruz kalmak çocuklarda solgunluğun sebeplerinden biridir. Nedenin bu olup olmadığını anlamak için çocuğunuzun avuç içlerini kontrol edin. Avuç içleri güneş ışığından etkilenmediği için bu bölge, solgunluğun mevsimsel mi olduğunu gösterecektir.
Çocuklarda solgunluğun sebeplerinden bir diğeri vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısının düşmesidir. Bu duruma anemi adı verilir. Anemi, genellikle beslenmeyle yeterince demir alınmaması sonucunda ortaya çıkar. Yeterince demir alınmadığında vücut normal sayılarda kırmızı kan hücresi üretemez. Erken doğan bebeklerde, doğumdan önce yeterince demir stoku yapmak için zamanları olmadığından anemi gelişmesi olasıdır. Demir eksikliği anemisinin görülme oranı %1 ile %4.5 arasında değişmektedir. Yapılacak basit kan testleri sayesinde demir eksikliği anemisi teşhisi koyulabilir.
Aneminin birçok diğer sebebi vardır. Kurşun gibi toksinlerin alınması, çok ciddi enfeksiyonlar geçirilmesi, böbrek ve karaciğer hastalıkları veya lösemi bunların örneklerindendir. Orak hücreli anemi veya talasemi gibi diğer hastalıklarda aneminin sebebi vücutta kırmızı kan hücrelerinin aşırı bir şekilde yok edilmesidir. Aşırı kanama da anemiye yol açabilir. Sık görülmeseler de anemiye yol açan bu nedenler ciddidir, dolayısıyla doktorunuzun ilgisini gerektirir.
Çocuklarda solgunluğun sebepleri arasında cilde daha az kan gitmesi de bulunmaktadır. Kusma veya ishal yaşanması sonucunda vücudun çok su kaybederek dehidre olması kan akışının azalmasına ve cildin normalden daha solgun olmasına yol açabilir. Ciddi hastalıklar sonunda tansiyonun düşmesi de cilde giden kan miktarını azaltır. Eğer çocuğunuzun cildi solgunsa ve genel olarak sağlığı iyi görünmüyorsa, başı dönüyorsa veya bayılacak gibi hissediyorsa, susuzluk yaşıyor olma ihtimali varsa hemen doktorunuzla görüşün.
İLGİLİ MAKALE
Çocuklarda Aşırı Esneme
Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN
Kıllanma için diane 35 kullanıyorum aşırı derece sivilce çıktı sebebi ilaç mıdır?... devamı
Menenjit Aşısına Onay
Çocuğunuzun Uyku Rehberi
Çocuklarda Solgunluğun Sebepleri
Bebeklerde Kusma Tedavisi
Down Sendromunun Altında Yatan Nedenler Nelerdir?