Ateş kendi başına bir hastalık olmayıp, birçok hastalığın ortak bulgusudur. Bu nedenle ateş, altta yatan hastalığın ağırlığını belirler. Sadece ateşin kendisi söz konusu olduğu zaman, birçok faydası da vardır. Ateş bağışıklık sistemini uyararak, enfeksiyonlara karşı vücudun savaşını arttırır. Yanı sıra, çocukta enfeksiyon olduğuna ilişkin bir bulgu verir. Ateş fobisiyle ilgili anneler arasında yapılan bir araştırmada, "Çocuğunuzda ateş çıktığı zaman neler olabilir” sorusuna, annelerin yüzde 18’i çocuğunun ölebileceği biçiminde yanıt vermiştir. Yüzde 25-30 civarında anne, çocukta felç ya da beyin hasarı olacağını belirtmiştir. Yüzde 50’si ise ateşli havale yapacağı şeklinde yanıtlamıştır. Ancak ateşin kendi başına çocuğa zarar verebilmesi için 41,5 derecenin üzerine çıkması gerekir. Bu ise, enfeksiyonlarda oldukça nadir görülen bir durumdur.

Yani ateş kendi başına çocuğun beynine zarar vermez ve felce neden olmaz. Yanı sıra ölüme de yol açmaz. Ateş, ateşli havale yapabilir. Ateşli havale ise selim bir hastalıktır ve çocukların yüzde 2 ila 4’ünde görülmektedir. Ancak çocuğun yatkınlığı olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bunların dışında ateşin zararları açısından bakıldığında, çocukta metabolik bir hastalık, kalp sorunu, şeker hastalığı varsa, bunların etkisini arttırıcı bir rol oynamaktadır. Ancak ateş kendi başına ele alındığı zaman vücut direncini arttırdığı için, faydalı bir durum olarak değerlendirilir.

Dyt. Sanem APA

15 yaşındayım boyum 1.64 kilom 60 sizce kilom normal mi? bacaklardaki selülit çıkması doğal mı , doktora gitmelimiyim, nasıl kurtulabilirim?... devamı