Boğaz iltihabı ve buna bağlı olarak meydana gelen boğaz ağrısı, A tipi streptokok bakterilerin bademcik ve lenf düğümlerini grup halinde istilasından kaynaklanır.
Boğaz iltihabı vakaları özellikle grip mevsiminde yaygın olur, burun akıntısı, hapşırık veya öksürük gibi hafif belirtilerin ardından ortaya çıkabilir. Boğaz iltihabı bakterilerinin kuluçka süresi yaklaşık olarak 3 ila 5 gündür, belirtiler bu süre içinde ortaya çıkar. Boğaz iltihabının genel belirtileri şunlardır:
Boğazda yanma ve şişlik, yutkunma zorlukları, nefes darlığı, balgam üreten öksürük, vücutta halsizlik, direnç eksilmesi, baş ağrısı, bulantı, iştahsızlık, lenf düğümleri ve bademciklerin aşırı genişlemesi, aşırı terleme ve yüksek ateş.
Hastalık kolayca bulaşabilen bir bakteri nedeniyle oluştuğu için, hastalığı taşıyan kişinin çevresindeki insanlarla temas konusunda dikkatli davranması gerekir. Bakteri hapşırma, öksürük veya doğrudan temasla başka bir insana bulaşarak yayılabilir.
Streptokok bakteri enfeksiyonunu önlemek için, kişisel temizliğe dikkat etmek ve hastalığı taşıyan kişilerle temasa girmemek önemlidir. Boğaz iltihabından etkilenen kişiler de bakteri yayılmasını önlemek için tedbirler almalıdır. Tedavi edilmeyen boğaz iltihabı ciddi rahatsızlıklara yol açabilir, doktorlar boğaz iltihabından etkilenen çoğu kişiye antibiyotik tedavisi önerir. Uygun ilaç tedavisiyle riski en aza indirerek, hızlı bir şekilde hastalıkla birlikte, meydana gelen rahatsızlıkların üstesinden gelinebilir.
İlaçla tedavi kadar etkili olmasa da, boğaz iltihabı belirtileriyle baş edebilmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için evde uygulayabileceğiniz bazı ek tedaviler vardır. Bir süre dinlenmek, uygun bir diyet, bol sıvı tüketimi ve doğal ilaçlar yardımıyla boğaz iltihabının istenmeyen etkileriyle başa çıkmanın daha kolay olduğu kanıtlanmıştır.
Papatya çayı boğaz iltihabı için en iyi doğal ilaçlardan birisidir. Ağrı kesici özellikleriyle boğaz ve baş ağrınız konusunda hızlı bir rahatlama sağlayabilir. Birkaç saatte bir tüketeceğiniz bir bardak papatya çayı, ateşi azaltabilir ve su kaybını önler.
Çok güçlü bir doğal ilaç olan adaçayı, boğazı ve solunum sisteminin yumuşak dokularını kurutarak, iltihabı azaltabilir. Adaçayı alkolle eritilmiş (tentür şeklinde) ya da bitkinin kurutulup demlenmesiyle elde edilecek çay şeklinde kullanılabilir. Aynı zamanda sarımsak da antibiyotik özellikleri sayesinde, boğaz iltihabı için evde kullanıma uygun bir çözümdür.
Tuzlu suyla gargara yaparak bakterilerle mücadele edebilir aynı zamanda boğaz iltihabı ve ağrısını azaltabilirsiniz. Tuzlu burun spreyleri mukusla tıkanmış hava yollarını açarak rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olabilir.
Boğaz iltihabıyla mücadele ettiğiniz süre boyunca, yatak odanızda uygun sıcaklığı sağlamanız ve nemlendirici kullanarak havadaki nemi artırmanız, kolayca uygulayabileceğiniz önemli yöntemlerdir. Kimyasal madde buharı veya sigara, alkol gibi tahriş edici etkenlere maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Solunum sisteminizin yumuşak doku ve zarlarında daha fazla iltihap oluşmasını önlemek için, güçlü ve kalıcı kokusu olan maddelerden uzak durmalısınız.
Hastalığınız süresince çok sıcak ya da soğuk içecekler içmemeniz tavsiye edilir. Bu tip içecekler boğazda tahriş ve ağrıya neden olmasının yanı sıra iyileşme sürecini yavaşlatır. Ayrıca, baharatlı ve tahriş edici yiyecekle içeceklerden uzak durmanız gerekir. Boğazınız iltihapla mücadele ederken kendisini yoracak yiyecek ve içeceklerin etkilerini dengelemekte zorlanabilir. Boğaz iltihabından mustarip olduğunuz sürece, çorba, yoğurt, patates püresi ve meyve gibi boğazınızı zorlamayacağından emin olduğunuz yumuşak gıdalar tüketmelisiniz.
Op. Dr. Buket AYOĞLU
Gözlerim çok kanlandi ve etrafında iltihap akntsindan kaynaklanan birşeyler oluyor tamda vize hftasindayim bna onerecegiz etkili bi damla var mi dokto... devamı
Ağız Pirsingi Hakkındaki Gerçekler
Ağızdan Nefes Almanın Zararları
Sitrik Asidin Diş Minesine Etkisi
Diş Gıcırdatma