Büyük bir duygusal düzensizlik ve rahatsızlık şekli olan bipolar bozukluk, diğer isimleri ile manik depresif bozukluk veya duygudurum bozukluğu, ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Uykusuzluğa, uykusuzluğun getirdiği halüsinasyonlara ve öfke nöbetlerine neden olabilir. Ayrıca depresif ataklar daha yıkıcı bir hale geldiğinde tedavi etmek daha da zorlaşmaktadır.

Manik depresif kimsenin ruh hali aniden değişir ve bu değişim tamamen uç noktalarda olur. Az önce oldukça neşeli ve enerjik olan kişi, bir dakika içerisinde mutsuzluktan ağlayabilir ve yorgun hissedebilir. Bu değişimler oldukça hızlı ve sık sık gerçekleşir. 

Bipolar bozukluk hem genetik hem de genetik olmayan birçok farklı faktörün bir kombinasyonu şeklinde ortaya çıkan karmaşık bir hastalıktır. Bipolar bozukluğu olan kişiler aşırı şekilde sevinç ve enerji hisseder. Duygudurum değişiklikleri çok şiddetli ve aniden gerçekleşmektedir. 

Duygu durumlarının yolda dört veya daha fazla olmak üzere değişmesine "hızlı döngülü bipolar bozukluk” adı verilir. Bu bozukluk kişideki ani mod değişiklikleri ile karıştırılmamalıdır. Ama bütün manik depresif hastalarda düşünce, sosyal işlevsellik ve algı bozuklukları görülmektedir.

Bipolar bozukluklara neyin sebep olduğu, diğer duygudurum bozukluklarında olduğu gibi kesin olarak bilinmemektedir. Uzmanların emin olduğu tek şey bu hastalığın çoğu zaman genetik olabildiği ve ailenin birkaç üyesinde görülebildiğidir. 

Bipolar bozukluk genellikle 15 ile 24 yaşları arasında kendini göstermeye başlamaktadır. Çocuklarda ve 65 yaş üzeri kişilerde görülmesine nadiren rastlanmaktadır. 

Manik depresif bozukluktaki semptomların şiddeti kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Kimi insanda birkaç belirti varken, kiminde ise normal bir hayat yaşamak ve çalışmak / okumak imkansız olabilir. Şiddetli manik depresif bozukluğu bulunan hastaların kendilerine ve başkalarına zarar vermelerini önlemek için hastanede kontrol altında tutmak gerekebilir.

Manik depresif (bipolar) bozukluğun belirtileri, iştahsızlık, kilo kaybı veya aşırı yemek, kilo almak, konsantrasyon bozukluğu, hafızada gerileme, karar verme güçlüğü, yorgunluk, halsizlik, sürekli olarak enerjisiz hissetmek, suçluluk duygusu, değersiz hissetme, miskinlik, acizlik, kötümserlik, umutsuzluk, uykusuzluk, erken uyanma veya fazla uyuma, ilgi alanlarının azalması, sekse olan ilginin kaybolması, eskiden ilgi duyulan şeylerden uzaklaşma, kronik baş veya eklem ağrıları, sindirim problemleri, sürekli olarak üzgün olma, boşluk hissi, huzursuzluk, sinirlilik, ölümü düşünme ve intihara kalkışma gibi birçok sebep ile kendini göstermektedir. 
 

  

Uzm. Dr. Henri Griladze

Bir hastada manik depresif major depresyon sanrisal bozukluk donemsel olarak teshis edilebilir mi tesekkurler... devamı