Nedir

Mide fıtığı midenizin bir kısmı diyafram yoluyla göğsünüze çıkıntı yaptığı zaman meydana gelir. Diyafram karnınızı göğsünüzden ayıran kastan bir örtüdür.

Mide fıtığında midenin çıkıntı yapan kısmı diyaframda yemek borusunun geçtiği açıklıktan geçer. Yemek borusu boğazı mideye bağlayan kanaldır.

Üç tür mide fıtığı vardır: kayan, paraesofagal ve karışık. Bu yazı kayan mide fıtığı üzerine odaklanıyor. 

Sebepleri

Bir mide fıtığının nedeni genelde hiatus denilen diyafram kasındaki açıklıkta veya çevresindeki doku ve kasların zayıf olmasıdır.

Kayan bir mide fıtığında midenin küçük bir kısmı diyaframdan içeri göğse itilir. Yemek borusuyla mide arasındaki kapakçık da diyaframdan uzağa ve öteye taşınır.

Belirtileri

Mide fıtığı olan birçok insan hiçbir belirti göstermez.

Belirtilerden biri mide ekşimesi olabilir. Mide ekşimesi göğüs kemiğinin arkasındaki rahatsız edici yanma, sıcaklık veya ağrı hissidir. Geceleri uyumaya çalıştığınız sırada mide ekşimesi yaşamak yaygındır.

Sık sık belirti yaşıyorsanız veya belirtileriniz şiddetliyse reflü hastalığınız olabilir. Kayan mide fıtığı reflüye yol açabilir, insanlarda genelde iki hastalık birden bulunur.

Göğüs kemiğinin ardında ağrı varsa, bu ağrının kalbinizden kaynaklanmadığından emin olmak çok önemlidir. Reflünün neden olduğu yanma hissi genellikle yemeklerden sonra meydana gelir. Kalpten gelen ağrı genellikle baskı, ağırlık, darlık, sıkışma, rahatsızlık ve sürekli bir ağrı gibidir. En sık olarak siz hareketliyken yaşanır.

Testleri

Mide fıtığı genelde başka bir sağlık sorunu için doktora gittiğiniz zaman ortaya çıkar.

Eğer belirtileriniz varsa, doktorunuz size bunlar hakkında sorular soracaktır. Eğer belirtileriniz sık ortaya çıkıyorsa veya şiddetliyse reflü hastalığınız olabilir. Durum buysa, doktorunuz size reflü ilacı vermek için ilave testler yapabilir.

Tedavisi

Belirtiniz yoksa tedaviye ihtiyacınız yoktur.

Belirtileriniz hafifse, doktorunuz hayat tarzınızda değişiklikler ve belki reçetesiz bazı ilaçlar önerebilir. Faydası dokunabilecek hayat tarzı değişimlerinden bazıları şunlardır: 

  • İki üç büyük öğün yerine küçük öğünler yemek.
  • Çikolata, nane veya alkol kullanmamak.
  • Yağlı yiyeceklerden kaçınmak.
  • Kafeinden kaçınmak.
  • Sigara içmemek veya tütün çiğnememek.
  • Yatağınızın baş kısmının altına köpük koyarak veya karyolayı ayaklarından yükselterek baş kısmını kaldırmak.

Eğer belirtileriniz şiddetliyse veya sık ortaya çıkıyorsa reflünüz olabilir. Hayat tarzı değişikliklerinin faydası dokunabilir ve doktorunuz size ilaç reçete edebilir. Şiddetli vakalarda ameliyatla mide tekrar karına çekilebilir.

 

Doç. Dr. Orhan ÇELEN

Mide katlama ameliyatı yapıyor musunuz? Ben 1.93 boyunda 124 kiloyum. Çevremde mide ameliyatı olan da başka yöntemlerle kilo veren bir çok tanıdığım v... devamı