Birçok kişi araba kullanırken endişe duyar. Özellikle de büyük şehirlerde, kalabalık yollarda bu endişe oldukça rahatsız edici olabilir. Bu problemle başa çıkmak için bazı rahatlama teknikleri ve düşünce değişiklikleri kullanılabilir. Endişe, stres durumunda verilen normal bir tepkidir ancak kontrolden çıkarsa gündelik işleri yerine getirmeyi engelleyebilir ve araba kullanmayı da zorlaştırır. Panik bozukluk bir tür endişe sorunudur ve fiziksel belirtilerin yanında aşırı korku nöbetleri şeklinde kendini gösterir. Panik ataklar ve endişe bozukluklarına karşı etkili tedaviler mevcuttur.

Öncelikle panik ve endişe (anksiyete) hakkında bilgi edinin. Belirtileri daha iyi anlamanız bu problemlerle daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olur. Araba kullanırken endişe yaşadığınızda hislerinizi gözlemleyin ve onları kabul edin. Hatta hislerinizin üzerinde kontrol kazanmak için bilinçli olarak onları daha da kötüleştirmeyi deneyebilirsiniz. Endişenin duygusal belirtileri arasında evham ve korku, konsantre olmakta zorlanmak, gergin hissetmek, tehlike işaretlerini gözlemlemek, zihniniz sanki boşmuş gibi hissetmek vardır. Fiziksel belirtiler arasında ise baş ağrıları, terleme, kalbin hızlı bir şekilde atması ve mide bulantısı yer alır.

Araba kullanırken endişeyi azaltmak için bir rahatlama tekniği deneyin. Örneğin yüz kaslarınızı rahatlatın ve yavaşça kafanızı bir sağa bir sola doğru eğin. Direksiyonu sıkı bir şekilde kavrayabilir ve daha sonra ellerinizi rahatlatabilirsiniz. Bunu birkaç kere tekrarlayınca, rahatlama hissi endişenin azalmasına yardımcı olacaktır. Rahatlama tekniklerini günlük rutininizin bir parçası yapmaya çalışın. Yoga ve meditasyon gibi teknikler genel olarak da endişe ve kaygıya karşı etkilidir.

Nefes alış verişinizi kontrol edin. Panik ataklar hiperventilasyon denilen aşırı hızlı nefes alıp verme durumuna yol açabilirler. Derin nefes almak hiperventilasyonun, baş dönmesi ve göğüs sıkışması gibi belirtilerine karşı etkili olabilir.

Kendinizle konuşma tarzınızı değiştirmeye çalışın. Kendinize korkularınızın bir temelinin olmadığını hatırlatın. Tehlikeli bir duruma girme ihtimalinizin oldukça düşük olduğunu ve hislerinizin geçici olduğunu anımsamaya çalışın. Panik atakların bayılmanıza, nefes alıp verişinizin durmasına veya kendi kontrolünüzü kaybetmenize sebep olamayacağını unutmayın.

Profesyonel yardım almayı da düşünün. Bir terapist, araba kullanırken endişe duymanızın kökenindeki sebebe ulaşmanıza yardımcı olabilir. İlaçlar da endişe belirtilerine karşı etkilidir ancak bu ilaçların bir kısmı kullanılırken araba kullanılmamalıdır. Medikal seçenekler için bir tıp uzmanından öneri alınabilir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Adedı Adetim biteli 14 gün oldu bir kaç gün önce kahverengi leke geldi bugünde pembe bir kan geldi endişe ediyorum çünkü sigara kullanıyorum hamile ol... devamı