Kaygı

Kaygı

Kaygı, strese verilen normal bir tepkidir. Kişiye, işyerinde gergin durumlarla başa çıkmasında, bir sınava daha iyi hazırlarmasında, önemli bir görüşmede odaklanmasında yardım eder. Genelde kişiye zorlukların üstesinden gelmesinde yardımcı olur. Ama kaygı aşırıya kaçtığı zaman, günlük olaylara dair akıl dışı korku verdiği zaman normal faaliyetlerden alıkoyucu bir kaygı bozukluğu olur.

Kaygıya kalp çarpıntıları, bulantı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, mide ağrıları veya baş ağrıları gibi fiziki etkiler eşlik edebilir. Fiziksel olarak vücut, tehdit olarak algıladığı şeyle başa çıkmak üzere hazırlanır. Kan basıncı ve kalp atış hızı artar, terleme artar, kas gruplarına akan kan artar ve bağışıklık ve sindirim sistemi fonksiyonları azalır (savaş veya uçuş sırasında verilen tepkiler gibi). Kaygının dışsal göstergeleri, soluk teni, terlemeyi, titremeyi de içerir. Kaygıdan dolayı sıkıntı yaşayan birisi kaygıyı aynı zamanda korku veya panik duygusu gibi yaşayabilir.

Panik Ataklar

Panik Ataklar                                               

Panik ataklar, herhangi açık seçik bir neden veya uyarı olmaksızın baskın gelen korkunun ani kabarmalarıdır. Çoğu insanın tecrübe ettiği kaygıdan veya stres olma hissinden çok daha şiddetlidir. Dünya genelinde her 75 kişiden biri, yaşamlarında bir kere panik atak yaşayacaktır.

Tamamen gelişmiş, tekrarlayan panik ataklara sahip olan insanlar, bu durumlarından dolayı oldukça etkisiz kalabilirler; panik ataklarının oluştuğu durumlar ve yerlerden kaçınmaya başlamadan önce bir tedavi araştırmalıdırlar. Örneğin, bir asansörde panik atak oluşuyorsa, panik bozukluğu olan kişinin, iş ve ev seçimini etkileyebilecek, tıbbi tedavi veya eğlence arayabileceği yerleri kısıtlayabilecek kadar asansör korkusu geliştirebilir. 

Panik ataklar, tehlikeli değildir, ama korku verici olabilir, büyük oranda “delice” ve “kontrol dışı” hissettirebilir. Panik bozukluğu, panik atakların korkuyla özdeşleşmesi yüzünden korkutucudur ve aynı zamanda fobilere, depresyona, maddelerin kötü kullanımına, tıbbi komplikasyonlara, intihara yol açması yüzünden de korkutucudur.

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

panik atak hastasıyım 11 yıllık evliyim eşim son zamanlarda üzerimde çok baskı oluşturuyor ne yapmalıyım... devamı