Anoreksiya Hakkında Sık Karşılaşılan 10 Söylenti
Anoreksiya ile ilgili birçok yanlış anlaşılma var ve aşağıdaki liste en sık karşılaşılan on söylentiye açıklık getiriyor.
1. “Anoreksiyalı insanlar yalnızca dikkat çekmeye çalışırlar.”
Hayır, insanlar ilgi çekmenin bir yolu olarak anoreksiya geliştirmezler. Uyumsuz olsa da anoreksiya bazen kişinin yaşamındaki acı verici bir şeyle başa çıkmasının bir yolu olabilir.
2. “Anoreksiya kendini beğenmişlikle ilgilidir. Anoreksiyalı biri, ‘kendimi şişman hissediyorum’ dediğinde bu yalnız iltifat almak içindir.”
Hayır, anoreksiyalı insanlar kendi vücut imgelerinde gerçek bir biçim bozukluğu yaşarlar. Bu, hastalığın belirtilerinden birisidir. Çoğunlukla anoreksiyalı kişi vücudunu bizim onu gördüğümüzden daha farklı bir şekilde görür. Anoreksiyalı insanların ‘lunapark aynası’na bakarmış gibi tanımlanan öz algıları gerçek vücut ağırlıklarının ve görünüşlerinin tam bir yansıması değildir.
3. “İnsanlar anoreksiyalı olmayı seçerler.”
Hayır, insanlar anoreksiyalı olmayı seçmezler. Diğer yeme bozuklukları gibi bu, ciddi bir psikiyatrik hastalıktır.
4. “Yeme bozuklukları aslen yiyecek ve kiloyla ilgilidir.”
Hayır, anoreksiya ve diğer yeme bozuklukları yalnız yiyeceklerle ilgili bir problem değildir. Yiyecek kısıtlaması, oruç tutma ve müshil kullanma gibi davranışlar altta yatan meselelerin dışa vurumlarıdır.
5. “Anoreksiya zengin, genç, beyaz kızların problemidir.”
Hayır, araştırmalar bunun doğru olmadığını göstermiştir. Anoreksiyalı biri herhangi bir ırk, etnik veya ekonomik çevreden olabilir. Anoreksiya ayrımcılık yapmaz. Gençleri ve yaşlıları, kadını ve erkeği etkiler.
6. “Anoreksiyalı insanlar aşırı yeme sendromuna yakalanmazlar.”
Hayır, anoreksiyalı insanlar bazen aşırı yemek yeme sendromuna yakalanabilirler. Aşırı yeme krizlerini, sık sık, tüketilen şeylerin laksatifler kullanarak, kusarak veya aşırı egzersiz yaparak atılması girişimi takip eder.
7. “Bir insan günde üç öğün yemek yerse anoreksiyaya yakalanmaz.”
Yanlış. Yiyeceklerin kısıtlanmasının tek yolu oruç tutmak değildir. Kişi yediği yiyeceklerin türünü veya aldığı gıdanın miktarını sınırlayabilir. Örneğin kişi birkaç gün normal miktarda yemek yiyebilir ve daha sonra bunu aşırı kalori kısıtlaması takip edebilir. Bununla ilgili bir yanlış anlama da anoreksiyalı insanların kötü gıdalar değil yalnız sağlıklı gıdalar aldığıdır. Bu, mutlaka böyle olmak zorunda değildir. Aslında anoreksiyalı insanlar fiziksel enerjilerini korumak için şekerli gıdalar alabilirler.
8. “Kalp ve vücudunuzu kuvvetlendirmek için egzersiz yaparsanız anoreksiyadan ölmezsiniz.”
Yanlış. Anoreksiyalı insanlar hastalıklarının ciddi olmadığına kendilerini ikna etmek için bu söylenceye inanabilirler. Bazıları vitamin takviyeleri alarak kötü beslenmenin etkilerinden vücutlarını koruyacaklarını veya bazı iyi bilinen yeme bozukluğu davranışlarından uzak dururlarsa sağlık sorunları yaşamayacaklarına inanırlar. Ama açlığın ve kötü beslenmenin tıbbi sonuçları gerçektir.
9. “Anoreksiya tamamen kontrolle ilgili bir şeydir.”
Bu ifadede biraz gerçeklik vardır ama kontrol düşüncesi ve yeme bozukluklarını saran yanlış anlamaları netleştirmekte fayda var. Anoreksiyalı birisi yaşamın bazı yönlerini değiştiremeyeceğini hissedebilir veya belirli yaşam olaylarının ortaya çıkışını kontrol edemediğini hissedebilir. Bunun yerine yaşamın bir alanında üstünlük elde etmek için gıda alımını kontrol etmeye girişebilir. Bazı hastalar için anoreksiya diğer acı verici, görünüşe göre idare edilemez hislerden veya olaylardan karmaşık bir uzaklaşma işlevi görür. Yeme bozukluğu olan biri başka türlü nasıl başa çıkacağını bilmez ama çoğu eğer bilseydi bunu değiştirirdi. İyileşme sürecinin bir parçası yaşamın zorlukları ile başa çıkmada daha sağlıklı yolların edinilmesidir.
10. “Anoreksiya yalnızca bir devredir.”
Hayır. Anoreksiya asla normal bir davranış değildir. Ciddi şekilde dikkate alınması gereken bir yeme bozukluğudur.
Yeme Bozuklukları
Doç. Dr. Orhan ÇELEN
Merhaba, 1 hafta önce laparoskopik tüp mide ameliyatı oldum, 1 hafta geçti şuan gayet iyiyim. Fakat sigara kullanıyordum ve şuan epey zorlanıyorum, te... devamı
Anoreksik Gençler
Beyin Aktivitesi Yeme Bozuklukları Terapisi İçin Anahtar Olabilir
Türk Tıbbının Yüz Akı Kurumlarından Biri: Edirne Iı. Bayezid Külliyesi
Anoreksiya’Nın Tedavileri Nelerdir?
Anoreksiya Nasıl Engellenir?