- İçindekiler
- Karbonhidratları Dikkatli Seçin
- Gerekiyorsa Kilo Verin
- Yeterince Uyuyun
- Aktif Olun: Egzersiz ve Diyabetler
- Kan Şekerinizi Günlük Olarak Takip Edin
- Stresi Yönetin
- Tuza Hayır Deyin
- Kalp Hastalıkları Riski ve Diyabet
- Bere ve Morarmalardan Uzak Durun
- Sigara İçme Alışkanlığınızı Sona Erdirin
- Bol Değil Zengin Yiyecek Seçin
- Doktor Ziyaretlerini Önceden Belirleyin
Karbonhidratları Dikkatli Seçin
Diyabetli olmak karbonhidratları tümüyle bırakmak anlamına gelmez. Vücutta yavaş yavaş parçalanarak sürekli enerji sağlayan karbonhidratları seçin. Alışverişte eliniz tam tahıllara, fasulyelere, taze sebze ve meyvelere uzansın. Evet, tatlı bile olsa meyve yemenizde bir sakınca yok. Her şey öğünlerde doğru miktarda karbonhidrat miktarı tüketmenize bağlıdır. Bir diyetisyen sizin için doğru miktarı öğrenmenize yardım edebilir.
Gerekiyorsa Kilo Verin
Ufaktan başlayın. 5-7 kilo atmak diyabet kaynaklı oluşabilecek komplikasyonlarda riskinizi azaltabilir. Kan şekerinizi ve tansiyonunuzu düşürerek kan yağlarınızın durumunu iyileştirebilirsiniz. Ayrıca daha fazla enerjiniz olur. Gerçekten mi? Yediklerinizin getirdiğinden daha fazla kalori yakmayı amaçlayın. Başlangıç için çok yağlı yiyecekleri cipsleri ve kızartmaları azaltın.
Yeterince Uyuyun
Uykudan fedakarlık etmek kan glikoz seviyelerinizi yükselterek yüksek karbonhidratlı yiyeceklere aşırı istek duymanıza neden olur. Bu durum, kilo almaya yol açarak kalp ve böbrek hastalıkları gibi komplikasyon risklerini yükseltir. Her gece yedi veya sekiz saat uyumak hedefiniz olsun. Uyku apnesi sorununuz varsa, onu tedavi ettirmek uykunuzu düzelterek şeker seviyenizi düşürür.
Aktif Olun: Egzersiz ve Diyabetler
Sevdiğiniz bir şey olsun bu; örneğin yürümek, dans etmek, bisiklet sürmek veya telefonda konuşurken volta atmak. Günde yarım saat olsun, gerekiyorsa bu süreye yavaş yavaş ulaşın. Egzersiz sizin kalp damar hastalıkları riskinizi, kolesterol ve tansiyon seviyenizi azaltarak kilo almanızı önler. Egzersiz ayrıca stresi azaltır ve hatta sizin şeker için aldığınız ilaç miktarını azaltmaya yardım eder.
Kan Şekerinizi Günlük Olarak Takip Edin
Biliyorsunuz, bunu zaten yapmanız gerekiyor. Aslına bakarsanız kan glikoz seviyenizi sürekli kontrol etmek sizi, sinir ağrısı gibi diyabet komplikasyonlarından uzak tutarak hastalığınızın ilerlemesini önleyebilir. Şekerinizi düzenli olarak ölçtürmek ayrıca yiyeceklerin ve aktivitelerin sizi nasıl etkilediğini ve tedavi planınızın işe yarayıp yaramadığını görmenize yardım eder. Doktorunuz bir glikoz düzeyi hedefi belirlemenizde size yardımcı olabilir. Hedefe ne kadar yaklaşırsanız, kendinizi o kadar iyi hissedersiniz.
Stresi Yönetin
Şeker hastalığınız varsa stres kan glikoz seviyelerinin yükselmesine yol açabilir. Mümkün olan bütün fiziksel ve zihinsel streslerden kurtulun. Başkalarıyla işlerinizde stresle mücadele tekniklerini öğrenin. Nefes egzersizleri, yoga ve meditasyon gibi gevşeme teknikleri özellikle 2. tip diyabette etkilidir.
Tuza Hayır Deyin
Aldığınız tuz miktarını azaltın. Tuz miktarını azaltmak tansiyon seviyenizin düşmesine yardımcı olarak böbreklerinizi korur. Tabağınızdaki yemeğe tuz atmamak yeterli olmayabilir. İnsanların beslenmelerindeki tuzun büyük bir kısmı işlenmiş yiyeceklerden gelmektedir. Bu tür yiyeceklerden uzak durarak mümkün olduğunca taze şeyler yiyin. Pişirirken tuz yerine bitkiler ve baharatlar kullanın.
Kalp Hastalıkları Riski ve Diyabet
Kalp hastalığı, şeker hastalığı olanlar için ciddi bir komplikasyon olabilir. Bir gözünüz şu konulardan ayırmazsanız kalp hastalığı riskinden korkmanız gerekmez:
A1C seviyesi: Son 2-3 ayınızın ortalama kan şekeri seviyesinin ölçüsüdür. Yılda iki veya üç kez bu testi yaptırabilirsiniz. Bir hedef belirleme konusunda doktorunuzla görüşünüz.
Tansiyon: Amaç: 130/80mm Hg altı.
Kolesterol: Hedef: LDL (kötü) kolesterol 100 meg/dl''nin altı, 40 mg/dl''nin üstü ve triglisertler 150 mg/dl''nin altı.
Bere ve Morarmalardan Uzak Durun
Diyabet sizin enfeksiyon riskinizi artırarak iyileşmenizi yavaşlatır, bu yüzden küçük kesik ve çizikleri bile hemen tedavi ettirin. Yaranızı düzgün bir şekilde temizleyin, antibiyotik krem ve steril bir bandaj kullanın. Birkaç gün içinde iyileşmezse bir doktora görünün. Nasırlar, kesikler, yaralar, kızarıklar ve şiş için ayağınızı günlük olarak kontrol edin. Çatlakları önlemek için ayaklarınıza sık sık nemlendirici sürün.
Sigara İçme Alışkanlığınızı Sona Erdirin
Sigara içen şeker hastalarının kalp damar hastalıklarından ölme riski içmeyenlerin üç katıdır. Sigarayı bırakmak kalbiniz ve ciğerleriniz için faydalıdır. Ayrıca tansiyon, felç, kalp krizi, sinir hasarı ve böbrek hastalığı riskinizi azaltır. Sigarayı bırakma konusunda doktorunuza danışın.
Bol Değil Zengin Yiyecek Seçin
Diyabet hastaları için tek bir özel diyet diye bir şey yoktur. Fakat şu temel şeyleri akılda tutmalısınız: Çilek, tatlı patates, omega 3 yağ asitli balık ve koyu yeşil, yapraklı sebzeleri tercih edin. Yiyeceklerin etiketlerine bakın, doymuş yağlardan ve trans yağlardan uzak durun. Bunun yerine tekli veya zeytinyağı gibi çoklu doymamış yağları tercih edin. Meslekten bir diyetisyen size uygun bir öneride bulunabilir.
Doktor Ziyaretlerini Önceden Belirleyin
Doktorunuzu yılda iki ila dört kez görmelisiniz. İnsülin alıyorsanız veya kan şekeri seviyesini dengelemeniz gerekiyorsa, daha sık ziyarete ihtiyacınız olabilir. Ayırca yıllık fiziksel ve göz muayenelerini de atlamayın. Gözleriniz, sinirleriniz, böbrek hasarı ve diğer komplikasyonlar için düzenli olarak taramadan geçmeniz gerekir. Yılda iki kez dişçiye gidin. Ayrıca doktorlarınıza şeker hastalığınız olduğunu mutlaka önceden söyleyin.
Diyabet Hastalarının Ayak Bakımı
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Hocam bel fitigi var bende ayrıca algolajide tedavi oldum ama maalesef yeterli olmadı daha sonra ağrılar tekrar nüksetti birde aya üzerimde diyabetten... devamı
Trigliserit/Diyabet Bağlantısı
Trigliseritlerin Düşürülmesi Üzerine Yeni Bir Yaklaşım Geliştirildi
Şeker Hastaları Hamile Kalınca Ne Yapmalıdır?
Trigliserit Sorunları
Süt Ürünleri Bileşiği Tip 2 Diyabet Riskini Azaltabilir