Cilt döküntüsü ve lekelere neden olan ve herpes zona olarak da anılan zonaya, varicella-zoster virusü (VZV) neden olur. Bu virüs suçiçeği hastalığından da sorumludur. Virüs vücutta suçiçeği hastalığına yol açtıktan sonra tamamıyla yok edilemez ve sinir sisteminde pasif halde kalır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ya da stres nedeniyle yeniden aktif hale gelinceye kadar yıllarca pasif durumda kalabilir. Tekrar aktif hale gelince de, sinirler boyunca ilerleyerek cilde ulaşır ve sonunda zonaya neden olur.

Zona, daha erken yaşlarda, özellikle çocukluk döneminde suçiçeği geçirmiş ileri yaşlardaki yetişkinlerde görülür. Bu, suçiçeği hastalığı geçirmiş kişilerin zona riski taşıdıkları anlamına gelir, aksi halde zona ortaya çıkmaz.

Zona Ne Kadar Süre Bulaşıcıdır?

 Zona bulaşıcı mıdır? Evet, büyük ihtimalle bulaşıcıdır. Bununla birlikte herpes zona sadece daha önce suçiçeği hastalığından etkilenmemiş kişilere bulaşır. Çünkü su çiçeği geçirmiş kişilerde zona, enfeksiyon yoluyla değil kendiliğinden meydana gelir. Enfeksiyon, genellikle zonadan etkilenmiş bölgedeki açık yaralara doğrudan temas etmekle bulaşır. Enfeksiyonu yeni kapan kişilerde zona hastalığı meydana gelmez, bunun yerine suçiçeği hastalığına yakalanırlar. Bu yüzden hayatlarının ilerleyen bir döneminde zona olasılığı için bütün kaygı verici sebeplere sahip olurlar. Ama herpes zona, suçiçeği kadar bulaşıcı değildir. Su çiçeği, hapşırma, öksürme ve tesadüfi temaslarla yayılabilir.

Zonanın bulaşma periyodu, su toplamasıyla başlayan zona döküntüsünün iyileşip kabuk bağlamasına kadar devam eder.

Kabarcıklar tamamıyla kabuk bağladıktan sonra virüsün yayılma kabiliyeti kalmaz ve bulaşıcılık sona erer.

Zona virüsünün sürecini tamamlayıp kendi kendine iyileşmesi için gereken süre birkaç haftadır. Tedavi belirtilerin yarattığı şikayetleri gidermeye yöneliktir. Herpes zonanın ilk kızarıklık belirtilerinden sonra, doktorunuz belli antiviral ilaçlar reçete edebilir, böylece ağrınız dindirilebilir.

İlaç kullanmanın dışında, çok iyi dinlendiğinizden emin olun. Yorucu aktivitelere ara vermek iyileşmeyi hızlandırır. Kitap okuyun, hafif müzikler dinleyin, tercihen mizah içerikli filmler seyredin, rahatlayın vb. Kabarcıklar üzerine soğuk kompres uygulamak kaşıntı ve ağrıyı dindirmeye yardım eder. Kabarcıkları daha da kötüleştireceğinden, buz kompresi uygulamamaya dikkat edin. Ayrıca soğuk duş da yardımcı olur.

Özetlenecek olursa zona kesinlikle bulaşıcıdır ama suçiçeği kadar değil. Bu hastalığın tedavisi olmadığından, belirtilerden kaynaklanan şikayetleri gidermek için ilaçlar ve evde tedavileri kullanabilirsiniz. Virüs kendi döngüsünü tamamlayana kadar bir parça tolerans, zona hastalığına karşı koymak için gereklidir.

 

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Merhaba Nurettin bey, Babam 74 yaşında,5 ay önce sol kol, göğüs ve sırtına kadar geniş bir alanda çok iri taneli içi su toplamış döküntüler olduğunda ... devamı