Beslenme

Ufak yanıklar doğal ürünlerle tedavi edilebilir. Ancak ağır yanıklarda derhal tıbbi yardıma başvurulmalıdır. Ciddi yanıklı bir kazazedenin günlük beslenme düzeninde yeterli derecede besin alması çok önemlidir. Hastanedeki yanık hastalarına iyileşme sürecini hızlandırmak için protein oranı yüksek, yüksek kalorili besinler verilir.

İkinci veya üçüncü derece yanığı kendi başınıza tedavi etmeye kalkışmayın. Mutlaka tıbbi yardıma başvurun. Size en faydalı olacak gıda takviyelerini doktorunuzdan öğrenin. Bazı takviyeler doktor tedavisindeki ilaçlarla etkileşime gireceğinden,  kullandığınız veya kullanmayı düşündüğünüz şifalı bitki ve vitamin takviyelerini doktorunuza mutlaka söyleyin.

Aşağıdaki ipuçlarını yerine getirmek iyileşme sürecinizi hızlandırıp genel sağlığınızı koruyabilir.

  • Yaban mersini, kiraz ve domates gibi meyve ve kabak ve dolmalık biber gibi sebzeleri içeren bol antioksidanlı yiyecekler yiyin.
  • Beyaz unlu ekmek, makarna ve beyaz şeker gibi işlenmiş gıdalardan uzak durun.
  • Kırmızı eti daha az tüketin. Onun yerine günlük protein ihtiyacı için hindi ve tavuk gibi yağsız etler, soğuk deniz balıkları, soya ürünleri ve baklagiller yiyin.
  • Zeytinyağı veya bitkisel yağlar gibi daha sağlıklı pişirme yağları kullanın.
  • Market ve pastanelerdeki hazır kurabiye, kek, cips, krakerlerde, kızarmış patates, soğan halkaları gibi fastfood yiyeceklerde, işlenmiş gıdalarda ve margarinlerde bulunan trans yağları (hidrojenize nebati yağları) azaltın veya sıfırlayın.
  • Kafein, alkol ve sigara gibi uyarıcı maddelerden uzak durun.
  • Günde 6 ila 8 bardak şişe suyu için.

Aşağıdaki takviyeleri de almak faydalı olabilir. Ama yanıklarınız orta derece veya ağırsa bunları almadan önce doktorunuza mutlaka danışmalısınız:

  • İçeriğinde A, C, E ve B-kompleks gibi antioksidanlar ve magnezyum, kalsiyum, çinko ve selenyum gibi mineraller bulunan günlük vitamin hapı.
  • Ödem riskini düşürmek, bağışıklığı güçlendirmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için günde bir veya iki kez, 1 çorba kaşığı veya 1-2 kapsül balık yağı ya da Omega-3 yağ asitleri. Somon ve uskumru gibi soğuk deniz balıkları da bu açıdan zengindir ama yüksek doz için tablet takviyesi almak gerekir.
  • Günde 2-6 kez 1000 mg’lık C vitamini almak cildin hücre yenilenmesini ve esnekliğini artırarak iyileşmesine katkıda bulunabilir. İshal görülürse dozu düşürün.
  • Günde 400 -800 IU’luk E vitamini cildin iyileşmesine yardımcı olur. Yanık iyileşmiş ve yeni deri oluşmuşsa bölgenin üzerine de sürülebilir. Daha yüksek doz, yanığın iyileşmesine yardımcı olabilir. Ameliyat olacaksanız, E vitamini almadan önce doktorunuza danışın.
  • Vücuttaki toksinleri atmak ve bağışıklığı güçlendirmek için yatmadan önce 100-200 mg’lık koenzim Q10 tableti.
  • Bağırsak sağlığı ve bağışıklık için günde üç kez 500-1000 mg’lık L-glütamin hapı.
  • Günde bir kez, 5-10 milyar CFU (aktif Laktobasilus asidofilus barındıran) bir probiyotik takviyesi. Antibiyotik almak bağırsaktaki bakteri dengesini bozabilir. Probiyotikler veya “faydalı” bakteriler, bağırsak bağışıklığını güçlendirerek bu dengeyi tekrar sağlar.  En iyi sonucu alabilmek için probiyotik takviyelerinizi buzdolabında muhafaza edin.

Şifalı Bitkiler

Şifalı Bitkiler

Ufak yanıklar şifalı bitkilerle tedavi edilebilir. Orta derece veya ağır yanıklarda asla şifalı bitki almayın veya yanık üzerine sürmeyin. Derhal tıbbi yardıma başvurun.

Şifalı bitkiler, vücut mekanizmasını güçlendirmek için başvurulan güvenli bir yoldur. Her tedavide olduğu gibi alternatif bir tedaviye başlamadan önce de doğru teşhis için doktorunuza başvurun. Bitkileri toz, çay, kapsül gibi kurutulmuş öz, gliserit veya tentür (alkolde çözülmüş öz) şeklinde kullanabilirsiniz. Başka türlü önerilmediği takdirde, şifalı bitki çaylarını bir bardak sıcak suya 1 çay kaşığı bitki ölçüsüyle hazırlayın. Yaprak ve bitkileri çaydanlık kapağı kapalı olacak biçimde 5-10 dakika, kökleri de 10-20 dakika demleyebilirsiniz. Çayları günde 2-4 bardak içebilirsiniz. Tentürleri tek başlarına veya önerildikleri şekilde bir karışım içinde kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki bitkileri ufak yanıkların üzerine sürebilirsiniz:

  • Ağrı ve ödemi önlemek için günde üç kez 300 mg’lık zerdeçal hapı veya tozu.
  • Aloe vera’lı bir krem veya jel. Yanık bölgeyi rahatlatması ve tedavi etmesi için günde 3-4 kez yaraya sürün.
  • Yanık üzerine sürülmek üzere aynısafa (bahçe nergisi) içeren çay veya merhem. Tentürden çay yapmak için çeyrek su bardağına yarım veya bir çay kaşığı damlatın. Ayrıca bir kaşık bitkiyi bir bardak kaynar su içinde 15 dakika demledikten sonra süzüp soğumaya bırakabilirsiniz. Alerjik bir tepki verip vermediğinizi öğrenmek için önce cildin farklı bir yerinde deneyiniz.
  • Yüzde 1 gotu kola bitkisi içeren bir krem hücre onarımına katkıda bulunabilir.
  • Arıların kovan yapmak için ürettikleri bir reçine olan propolis (eğir mumu) tarih boyunca cilt yaralarının tedavisinde kullanılmıştır. Yapılan bir araştırmada ufak yanıklara propolis verilen hastalar, yanık tedavisinde reçeteyle satılan silver sülfaidizinli merhem uygulayan hastalarla aynı oranda iyileşme göstermiştir. Yine de bu bulguyu desteklemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ufak yanıklara propolis sürecekseniz, herhangi bir reaksiyona yol açmaması için önce cildin farklı bir yerinde test edin.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

merhaba doktar bey bebeğim 5 aylık ek bir besin olarak hiç bir besin yemiyor ne yapmam gereklidir acaba.?... devamı