Uyurgezerlik genel olarak çocukluk döneminde ortaya çıkan bir sorundur. En çok görüldüğü yaş grubu, 5 ile 12 yaşları arasındaki dönemdir. 

Bu dönemin zirve noktasını 12 yaş grubu çocukları oluşturur. Çok büyük bir sıklıkla 12 yaş grubu çocuklarda ortaya çıkmakla birlikte, erkek çocuklarda, kız çocuklara göre daha fazla görülür. 

5 ila 12 yaşları arasındaki çocuklardaki uyurgezerlik görülme oranı yüzde 12'ye kadar ulaşabilmektedir. Yetişkinler üzerinde yapılan araştırmalara göre, yetişkinlerin yüzde 2'lik bir bölümünde çocukluk dönemi uyurgezerlik sorununun devam ettiği ya da tekrar ortaya çıktığı görülmektedir. 

Uyurgezerlik, tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bu anda otomatik hareketleri hiçbir kontrol olmadan yapan kişiler, örneğin araçlarına binebilir hatta trafiğe çıkabilirler. Dolayısıyla uyurgezerlik, kişinin kendisi için olduğu kadar çevresindeki kişiler için de tehlikeye neden olabilir. 

Kişi kendine zarar verebilir 

Aynı şekilde bir çocuğun uyurgezerlik anında şaşkın bir vaziyette dolaşırken açık bir camdan kendini atma, bıçak, fırın, ocak gibi sıradan mutfak aletleri ile kendisine zarar verme riski vardır. Bundan dolayı önemsenmeli ve tedbir alınmalıdır. 

Eğer uyurgezerlik kişide ilk kez yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyorsa ilk adımda tıbbi, fiziksel nedenlerin varlığı araştırmalıdır. Bu amaçla EEG gibi nörolojik inceleme araçlarına başvurulmalıdır. Bundan sonra psikolojik faktörlerin etkisi araştırılmalıdır. 

Modern şehir ve günümüz çalışma koşulları, uykusuzluk, şiddetli yorgunluk ve stres kaynaklarıdır. Tüm bunların tetikleyip şiddetlendirdiği psikolojik gerginlikler uyurgezerlik sorununun tekrarlamasına veya yaşanmasına neden olabilir.

Uzm. Dr. Hikmet ALOĞLU

17 yaşında oğlumun uyurgezerlik durumu düzelmiyor ilaç tedavisi aldık fakat düzelmedi kendisine zarar verecek durumda nasıl tedavi olur tedavi başarıl... devamı