Uvea, gözün içinde renkli kısmı oluşturan iris ve koroidin tümüne verilen isimdir. Bu tabakanın iltihaplanması ve reaksiyonu, üveit adı verilen rahatsızlığı oluşturur.
Üveit mikrobik bir reaksiyon değildir. Genel olarak vücudun gösterdiği tepkisel bir reaksiyondur. Üveitin ilk belirtisi gözde kızarıklıktır. Bu kızarıklık genel olarak tek gözde görülür.
İkinci belirti, gözde şiddetli ağrıdır. Gözde ışıktan rahatsız olma, ışık yansımasının artması ve göz hareketleriyle birlikte gelişen ağrıdır. Bu durumun devam etmesi halinde ise, hızla azalan görme şeklinde kendini gösterir.
Kısaca, tek gözde meydana gelen kızarıklık, ağrı, göz hareketine bağlı ağrılar ve görme azalması üveit olarak nitelenebilir.
Behçet hastalığının bileşenidir
Üveit, birçok hastalık durumunu kapsayan bir durumdur. Ancak, Doktor Hulusi Behçet tarafından dünyada ilk kez tanımlanmış olan Behçet hastalığının üç bacağından birini üveit oluşturur. Üveit, ağızda aft ve vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan reaksiyonlar, gözün içindeki şiddetli ağrı ve görme azlığıyla birlikte görülen bir sendromdur ve tedavi edilmediği koşullarda körlüğe kadar götürür.
Kısaca üveit belirtileri görme azlığı, kızarıklık ve göz hareketlerinde duyulan ağrıdır. Bu belirtiler görüldüğü zaman, bir göz hekimine başvurmakta yarar vardır.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Adetimden 1 hafta sonra ilişkiye girdik 40 saat sonra Ella kullandım hapı kullandıktan 12 sonra adet belirtileri oldu normal adetime daha 10 gün var b... devamı