Yeterince uzun yaşayan herkeste katarakt gelişir. Katarak göz merceğinin berraklığını kaybetmesidir. Genellikle yavaş gelişir ve kişiler 60 yaşın üstüne gelene kadar bir probleme sebep olmaz. Fakat bazı hastalıklar daha erken yaşta katarakt gelişmesine ve görüşü bozmasına sebep olabilir.

Katarakt gelişme riski şeker hastalarında %60 daha fazladır. Ayrıca daha hızlı ilerler. Şeker hastalarında 30’lu, 40’lı yaşlarda katarakt başlayabilir. Hem kortikal katarakt (merceğin etrafında başlar ve ortaya doğru ilerler) hem de supkapsüler katarakt (merceğin arkasında gelişir) şeker hastalarında daha yaygındır.

Şeker hastalarındaki risk artışının çeşitli sebepleri vardır. Yüksek kan şekeri merceğe zarar verebilir veya retinadaki değişikliklere karşı göze enjekte edilen steroidler katarakt gelişimini hızlandırabilir. Şeker hastaları göz problemleri için ameliyata ihtiyaç duyarlar ve ameliyat da katarakt oluşumunu hızlandırır.

Uveit, gözün uvea bölgesinin iltihabıdır. Bu bölge gözün dıştaki beyaz kısmı ve retina arasındaki alandır. Uveitin birçok sebebi vardır. Travma ve enfeksiyon bu sebepler arasındadır. Ancak çoğu vakada nedeni tam olarak anlaşılamaz. Uveit hastalarında katarakt sıklıkla oluşur. Gözdeki enflamasyonu azaltmak için damlatılan steroidler katarakt oluşumu riskini artırır.

Miyop da erken yaşta katarakt oluşumuyla alakalıdır. Merkezde başlayan nükleer kataraktlar da supkapsüler kataraktlar da miyopla ilişkilidir. Özellikle gözün 6 numaradan daha bozuk olmasının bu tip kataraktları artırdığı çeşitli araştırmalarda görülmüştür.

Erken yaşlanmaya sebep olan hastalıklar katarakt oluşumuna da sebep olur. Down sendromu bunlardan biridir. Down sendromu olan kişilerde doğuştan katarakt da olabilir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhaba doktor SINAN GOKER ,kardesim 35 yasinda 6 ay once katarakt ameliyyati oldu ama goz onunde sanki yeniden duman vardir ,bunun sebebini Sizden og... devamı