Yararları ve Riskleri

Suda Doğumun Yararları ve Riskleri

Bir bebek doğurmak hem dünyaya yeni bir hayat getirildiği hem de çok fazla ağrı ve kaygı içerdiği için unutulmaz bir tecrübedir. Bazı anne adayları havuzda veya ılık suyla dolu bir küvette doğum yapmayı tercih eder. Bunun kendileri ve bebekleri için daha doğal ve daha az sıkıntılı bir deneyim olacağına inanırlar. Aynı zamanda geleneksel yatarak doğumdan farklı bir şey seçmeye olanak sağladığı için suda doğumun kadınlara kendi doğumlarında daha fazla kontrol olanağı verdiğine dair bir düşünce de mevcuttur.

Suda doğum hali hazırda alternatif bir doğum yöntemi olarak görülmektedir ve güvenliği konusunda her doktor ikna olmuş değildir. Ancak, gün geçtikçe daha fazla hastane bir doğum seçeneği olarak suda doğumu sunmaya başlamıştır.

Nedir

Suda Doğum Nedir?

Suda doğum, adından da anlaşılacağı gibi, suda doğum yapmaktır. Ilık suyun gebeliğin dokuz ayı boyunca bebeği çevreleyen amniyon kesesine benzediği fikrine dayalıdır. Suda doğum bir banyo küveti, jakuzi (derecesi düşürülmek kaydıyla) veya diğer su havuzlarında yapılabilir. Suda doğumu evinizde, doğum merkezinde ya da hastanede yapabilirsiniz.

Suda doğum sırasında, hem siz hem de bebeğiniz, tıpkı hastane odasındaki gibi müşahede ve tıbbi bakım alırsınız. Doğum sırasında, özel bir sualtı Dopler cihazı bebeğin kalp atışlarını görüntüler. Aynı zamanda sudayken damardan ilaçlar alabilirsiniz.

Bazı kadınlar suda doğum yaparken, bazıları, gerçek doğum yapmak için sudan çıkmayı tercih eder. Eğer suda doğum yaparsanız, ebe ya da hemşire bebeği nazikçe yüzeye doğru kaldıracak ve sudan çıkaracaktır.

Yararları

Suda Doğumun Yararları Nedir?

Suda doğumun yararlarını doğrulayacak iyi tasarlanmış çok fazla çalışma yapılmamıştır. Ancak bazı insanlar suyun doğum için daha konforlu ve yatıştırıcı bir ortam sağladığına inanmaktadır.

Aşağıda suda doğumun potansiyel faydalarından bazıları vardır:

  • Su annenin kendini daha hafif hissetmesini sağlayan doğal bir batmazlık özelliği sağlar.
  • Su, doğuma konsantre olmasını sağlayacak şekilde anneyi rahatlatır.
  • Su, farklı pozisyonlarda hareket etmesine olanak verecek şekilde annenin kaslarını gevşetir.
  • Su bebeğin rahimden dünyaya geçişini kolaylaştırır.
  • Su, annenin epiziyotomi veya dikişlerden uzak kalmasına yardımcı olacak şekilde perine bölgesine –vajina ve anüs arasındaki bölge- ve vajina ve labyaya doğru yırtılmaları azaltır.
  • Suda doğum, doğumun ilk evresini kısaltır ve anestezi ihtiyacını azaltır.

Riskleri

Suda Doğumun Riskleri Nelerdir?

Suda doğum üzerine yapılan çok fazla nitelikli çalışma bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalardan çok azı ise bazı ender risklerden bahseder. Diğer çalışmalar ise suda doğumun en az (belki de daha çok) yatakta doğumlar kadar güvenilir olduğunu söylemektedir.

Aşağıda şimdiye dek yapılan çalışmaların suda doğumla ilgili saptadıkları potansiyel riskler yer almaktadır:

  • Nadiren de olsa, doğum küvetinde bebeğin nefesi kesilebilir ve bebek su yutabilir. Her ne kadar bebeklerin ilkel reflekslerinin havayla temas edene kadar nefes almalarını önlediği düşünülse de, hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar vücut durumunun bu içgüdüye ağır bastığını öne sürmektedir. Yeni Zelandalı doktorlar Pediatrics adlı dergide, bebeklerin ciğerlerine havuz suyu çekerek neredeyse boğulacak duruma geldiği birkaç vaka yayınlamıştır. Ciğerlere su çekmek aynı zamanda kanda çok az sodyum olmasına –hiponatremi adı verilen bir duruma- yol açar. Ancak, binlerce suda doğum olayında bebeklerden hiçbirinin su yutmadığını rapor eden hiç değilse bir çalışma mevcuttur.
  • Suda doğum sırasında göbek kordonunun koptuğu ve kontrolsüz kanama nedeniyle bebeğin kan nakline ihtiyaç duyduğu nadir vakalar da olmuştur.
  • Eğer su havuzu temiz değilse, olası bir enfeksiyon riski mevcuttur. Suda doğum esnasında kirli suyla temas ederek enfeksiyona yakalanan yeni doğanları raporlayan tek tük çalışmalar da mevcuttur. Diğer araştırmalar ise, fazladan herhangi bir enfeksiyon riski bulamamıştır.

Kimler Yapmamalıdır

Kimler Suda Doğum Yapmamalıdır?

Suda doğum yapmaması gereken kişiler arasında şunlar yer alır:

  • Enfeksiyon veya aşırı kanama teşhisi konan kişiler ile kan dolaşımında bakteri (toksemi) veya yüksek kan basıncı (preeklampsi) gibi gebeliğe bağlı komplikasyonları olan kişiler
  • Herpesi olan kişiler, çünkü enfeksiyon su yoluyla bebeğe de bulaşabilir
  • Prematüre doğum yapacak kişiler

Eğer ikizleriniz veya çoğul bebekleriniz varsa ya da bebeğiniz ters pozisyondaysa (kalça veya ayakları önde) suda doğumun sizin için güvenli olup olmadığını doktorunuza sorun.

Bebek ilk bağırsak hareketini (mekonyum) rahimdeyken yapar. Bebeğin sudayken mekonyumu içine çekmesini veya yutmasını önlemek için özel önlem alınmalıdır.

Hazırlanma

Suda Doğum İçin Hazırlanma

Karar vermeden önce, suda doğumun sizin için güvenliği ve uygunluğundan emin olmak için doktorunuzla konuşun. Hastanenizin suda doğum olanakları sunup sunmadığını kontrol edin. Eğer sunmuyorsa, doğum hizmeti sunan bir başka kuruluşa gitmeli veya evde doğum yapmalısınız.

Yaklaşık 300 dolar maliyetle bir doğum küveti kiralayabilir ya da yaklaşık 1000 dolara satın alabilirsiniz. Bazı sigorta şirketleri bu maliyeti karşılamaktadır. Doğumda hazır bulunacak bir hemşire, ebe ya da suda doğum konusunda eğitimli bir sağlık bakım uzmanı ayarlayın.

Suda doğum tecrübesinin en güvenilir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için şunları yapın:

  • Su sıcaklığının 37 dereceyi geçmediğinden emin olun. Hastanelerdeki doğum havuzları genellikle doğru sıcaklıkta kalacak şekilde ayarlanmıştır. Aynı zamanda havuzun ve havuzdaki suyun temizliğinden de emin olun.
  • Doğum sırasında dehidrasyonu önlemek için bol miktarda su alın.
  • Olası komplikasyonların karşısında uygulayabileceğiniz bir planınız olsun.
  • Eğer güvenliğiniz veya bebeğinizin sağlığı konusunda endişeleriniz varsa, doğum havuzundan çıkın.

Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ

mrb hocam bende turner sendromu var bu yüzden kemik erimem var hangi egzersizleri önerirsiniz plates yapsam işe yarar mı durdurabilir miyim... devamı