Bağışıklık sistemimiz normalde dışarıdan gelen mikroplara ve yabancı maddelere saldırarak bunları yok eder. Ancak bazen, henüz bilinmeyen nedenlerle, vücudumuzun kendi hücrelerine de saldırabilmektedir. Bunun yol açtığı hastalıklara otoimmün hastalıklar denir ve bunlardan biri de sedeftir. Sedef hastalığında cilt hücreleri hızla ve anormal şekilde çoğalırlar. Bu da deride gözle görülür belirtilere yol açar, kişinin kötü hissetmesine neden olabilir. Stres bunu tetikleyici faktörlerden biri olduğundan sedef hastaları için stresi azaltmanın yollarını öğrenmek önemlidir.

Stres sedefi tetiklerken, sedefin kendisi de daha fazla stres duyulmasına yol açar. Bu durumdan bir kısır döngü doğar. Ancak tedavi ve uygun yaşam tarzı değişiklikleriyle belirtiler hafifletilebilir ve bu döngü kırılabilir. Bazı stres yönetimi teknikleri de bunu kontrol altına alarak sedef belirtilerine karşı olumlu etki sağlar. Örneğin bunlardan biri egzersiz yapmaktır. Egzersiz sadece stres atmayı sağlamaz, fiziksel etkileriyle de sedef hastaları için yararlıdır. 

Uzmanlar hastalara mutlaka sevecekleri bir spora başlamalarını önerirler. Bunlar koşu, yürüme gibi standart egzersizler olmak zorunda değildir, yoga, pilates ve meditasyon da yapılabilir. Aktif olmak mutluluk hormonlarının salgılanmasını artırarak stres hissini engeller. Ayrıca egzersiz, iyi beslenmeyle birlikte aşırı kiloların verilmesini sağlar. Fazla kilo ve obezite sedef belirtilerini kötüleştiren unsurlar arasında olduğundan sporun iki koldan fayda sağladığı söylenebilir.

Sedef hastaları için stresi azaltmanın yollarından bir diğeri stresle alakalı diğer davranışları sınırlandırmaktır. Birçok kişinin strese karşı kullandığı alkol ve keyif verici maddeler aslında durumu daha kötü kılar. Stres sebebiyle başvurulan alkol ve sigara kullanımı gibi bağımlılık yapıcı davranışlar sedefi kötüleştirir ve belirtilerin şiddetiyle doğrudan orantılıdır.

Stresin ana kaynağını tanımlamak hastaya yardımcı olabilir ve stres yönetimi tek başına yapılmak zorunda değildir. Aile üyeleri ve arkadaşlardan oluşan bir destek sistemi kronik bir hastalıkla baş etmeye çalışan kişiler için önemlidir. Sedef hastaları için stresi azaltmanın yollarından biri de psikolojik danışmanlık almaktır. Diğer yöntemler yeterli olmadığında bu, kişinin durumuyla daha iyi başa çıkmasını sağlayabilir. Sedef kronik bir durum olduğu için bunu yönetmek için kullanılan tekniklerin de sürdürülebilir olmasına dikkat edilmelidir. Böylece hasta sürekli kendini stres altında hissetmez ve iyi bir yaşama odaklanabilir.

Uzm. Dr. Hakan Rauf TÜFEKÇİ

Görümcemin Sedef romatizmasi var yürüyemiyor artik.doktoru böyle gidecek diyormus.lütfen yardimci olurmusunuz iyilesemezmi... devamı