Sedef kalın, pulsu plaklar ve kaşıntıyla karakterize olan kronik, yangılı bir cilt bozukluğudur. Sebebi henüz bilinmiyor ama Kanada Doğal Beslenme Okulu CSNN bunun muhtemelen anormal bağışıklık sistemi yanıtı ve cilt hücrelerinin kendilerinde bir kusurun birleşimine bağlı olduğunu belirtiyor. CSNN’e göre, besin tedavisi ve doğal bitkisel çareler hem sedefi tedavi etmede hem de önlemede yardımcı olabilir.

Yararlı Bitkisel Takviyeler

Kelp, besleyici madde oranı yüksek bir derin yeşil deniz bitkisidir ve CSNN dahili olarak alındığında soğutma ve toksinlerden arındırma özelliklerinin olduğunu söyler. Kelp takviyesinin sedefin iyileşmesini teşvik edebilen önemli mineralleri tedarik edebileceğini de ekler. Tedavi amaçlarıyla günde 1,000 ila 1,500 mg kelp alınması tavsiye ediliyor.

Kuersetin bazı meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunur ve CSNN kuersetin özütü takviyesinin vücutta histamin denilen yangısal bir maddeyi azaltmaya ve böylece sedefle ilişkili kaşıntı ve yangıyı azaltmaya yardımcı olabildiğini açıklıyor. Okul, günde üç defa yemeklerden 15 dakika önce 500 mg kuersetin alınmasını tavsiye ediyor.

Topikal Bitkisel Çareler

Topikal bitkisel tedaviler de faydalı olabilir. Banyoya 2 çorba kaşığı öğütülmüş zencefil eklenmesi ve suya girmesi tavsiye ediliyor. Lavantalı yatıştırıcı bir esansiyel yağdan birkaç damlayı da banyoya ekleyebilir, bu da yangıyla mücadele eder ve tahriş olmuş cildi hem yatıştırır hem de iyileştirir. Kızarıklığı ve şişliği azaltmak için pulları bir lifle fırçalayıp uzaklaştırabilir ve cilde alkolsüz altın mühür özütü uygulayabilirsiniz. CSNN aloe vera jelinin kızarıklığı ve pullanmayı azaltmaya yarayabilecek başka bir topikal çare olduğunu ekliyor.

Kaçınılacak Yiyecekler

Bağışıklık sistemini desteklemek için iyi beslenmek gereklidir, bu da sedefin iyileşmesine yardımcı olabilir. CSNN bütün hayvansal ürünlerin en aza indirilmesini tavsiye ediyor çünkü bunlar yangılanmayı daha da teşvik eden araşidonik asit adlı bir madde içeriyor. Sedef belirtilerini kötüleştirebilen diğer yiyecekler ve maddeler arasında kafein, narenciye meyveleri, işlenmiş ve rafine yiyecekler, alkol, alkolsüz içecekler, tütün, doymuş ve trans yağlar ve aspirin bulunuyor.

İlave Beslenme Öğüdü

CSNN aşağıdaki yiyeceklerin bağışıklık sisteminizi desteklemek ve yangıyı azaltmak için yardımcı olacaklarını belirtiyor ve beslenmenizi bunların etrafında kurmanızı tavsiye ediyor: meyveler, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar, sebzeler, deniz ürünleri ve taze balık. Lif özellikle önemli çünkü vücuttan toksinlerin emilmesine ve atılmasına yardımcı oluyor. CSNN günde 30 ile 50 g arası lif alımının hedeflenmesini ve bu gereksinimi karşılamak için gerektiğinde lif takviyesi almayı öneriyor. Son olarak, CSNN gizli besin alerjilerinin sedefe neden olabileceğini veya alevlendirebileceğini açıklıyor, yukarıdaki tavsiyeler sedefi iyileştirmezse okul olası besin alerjilerini belirlemek ve elemek için bir sağlık uzmanına danışılmasını tavsiye ediyor.

Prof. Dr. Nejat GÜNEY

merhaba nejat bey, bir yakınıma ,L5 sakralizasyon hastalığı tanısı koyuldu. bu hastalığın tedavisi, neden olduğu rahatsızlıklar, beslenme şekli hakkı... devamı