Sedef hastalığının; yalnızca bir deri hastalığı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bulaşıcı bir hastalık olmasından mı şüpheleniyorsunuz? Hastalığın kötü hijyen şartlarından kaynaklandığını ve temizlik koşullarına uyarak iyileşebileceğinize mi inanıyorsunuz? Eğer bu sorulara cevabınız ‘evet’ ise, sedef hastalığı hakkında yanlış bilgilere sahip milyonlarca insandan birisiniz demektir. Sedef konusunda en yaygın yanlış inanış ve bilgilere ve aslında işin doğrusunun ne olduğuna bir göz atmakta yarar var.

Efsane: Sedef Hastalığı Bulaşıcı Bir Hastalıktır.

Yapılan tüm araştırmalar, sedef hastalığının kesinlikle bulaşıcı olmadığını göstermiştir. Ne size bir başka insandan sedef bulaşır ne de sizden bir başkasına bulaşması mümkündür.

Efsane: Sedef Hastalığı Sadece Bir Deri Hastalığıdır.

Aslında sedef hastalığı, cilt hücrelerinin anormal büyümesine neden olan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Normal bir deri hücresi 28 ila 30 gün içinde olgunlaşır ve cilt yüzeyinden dökülür. Fakat sedef hastalığı olan deri hücreleri sadece 3-4 gün içinde yüzeye doğru hareket eder ve deri üzerinde birikerek, doku bozukluklarına neden olur.

Efsane: Sedef Hastalığı Hijyen Eksikliğinden Kaynaklanır.

Bugüne dek yapılan araştırmalar sonucunda, sedef hastalığıyla temizlik arasında herhangi bir bağlantı kurulamadı. Sedef bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Yine de, hava koşulları, stres, enfeksiyonlar, cilt travmaları ve bazı ilaçların olumsuz etkileri gibi çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir.

Efsane: Sedef Hastalığı Tedavi Edilebilir.

Bilim adamları şimdilik, sedef hastalığı konusunda ömür boyu etkili olacak bir tedavi yöntemi geliştiremediler. Uygulanan tedaviler, hastalığın kontrol altında tutulmasına ve yaygınlaşmasının önlenmesine yöneliktir.

Efsane: Sedef Hastalığı Tanısı Koymak Kolaydır.

Ne yazık ki, sedef hastalığını teşhis etmek zor olabilir. Hastalık egzama gibi cilt hastalıkları ile sık sık karıştırılır. Sedef hastaları dernekleri, üyeleri üzerinde yaptıkları araştırmalarda, katılımcıların yüzde 48 gibi büyük bir bölümünün, diğer insanlar tarafından farklı bir hastalık veya durum yaşıyorlarmış gibi yanlış algılandığını ortaya çıkarmıştır.

Efsane: Sedef Hastalığıyla Baş Etmek Kolaydır.

Sedef hastalığının kişiler üzerinde derin bir psikolojik etkisi vardır. Özellikle hastalık etkilerinin dışarıdan kolayca görülebileceği ağır vakalarda, psikolojik etki yoğun ve yıpratıcı olabilir. Sedef hastalığı olan insanlarda öfke, depresyon, hayal kırıklığı ve utanç gibi bir dizi duyguyla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, uzmanlar hastalara sedefin psikolojik etkileriyle baş etmelerini kolaylaştırmak için, psikolojik destek gruplarına katılmalarını öneriyor. Hastalık konusunda geçmişe yönelik tutulan kayıtlar, psikolojik yardım gruplarının, sedeften etkilenen kişilerin hayatlarında olumlu yönde büyük farklar yaratabileceğini gösteriyor.

Prof. Dr. Recai PABUÇCU

hocam mrb ben hamileyim yeni öğrendim 1 hafta oluyor sıkça belim ağrıyor neden acaba... devamı