ROMATEM Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin Kadıköy Bağdat Caddesi'nde hizmet vermeye başlaması dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Kalyon, bilim dünyasında robot teknolojisinin giderek daha fazla kullanılmaya başlandığını belirtti.

Robot teknolojisiyle çeşitli tedavilerin yapıldığını dile getiren Kalyon, şunları söyledi:

''Robot teknolojisinin rehabilitasyonda kullanılmasının Türkiye'de bir kaç yıllık geçmişi var. Ancak bunlar sadece yürüme amaçlı kullanımlardan ibarettir. Merkezimizde, hem kolların hem de bacakların çeşitli rahatsızlıklara bağlı hareket bozukluklarına yönelik, hareket tedavisinde kullanılan bütüncül sistemleri görüyoruz. Yine bir farklılık olarak da, hem erişkin hem de çocukların hareket bozukluklarında, bilhassa spastik felçli dediğimiz çocuklarda, doğuştan meydana gelen felçlerin rehabilitasyonunda kullanılan yürüme robotu sistemini kullanmaktayız. Yine kollardaki hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılmak üzere de, kol robotları ve el robotlarını kullanmaktayız.''

Merkezin içindeki her katta ayrı bir hastalık grubuna ilişkin tedavinin yapıldığını ifade eden Kalyon, Türkiye'de omurilik ve beyin hasarlarına bağlı olan felçlerin çok sık görüldüğünü belirtti. Kalyon, beslenme ve yaşam şekline bağlı olarak ortaya çıkan 'inme'nin yarım felç durumu olduğunu ve bunun da, zamanında müdahale edilmediği taktirde kalıcı sakatlıklara yol açabileceğini belirterek, ''Bu gibi durumların tedavisinde mutlaka teknolojik girişimlerin olması gerekmektedir. Bizim amacımızda, en yeni teknolojiyi alarak, klasik rehabilitasyon programlarıyla bunları bütüncül bir program halinde hastalarımıza uygulayabilmektir'' dedi.

ROMATEM Yönetim Kurulu Başkanı Uzman Dr. Köksal Holoğlu da, ''Robotik rehabilitasyon merkezi olarak dünyanın 4,. Türkiye'nin ilk robotik rehabilitasyon merkeziyiz,'' dedi.

Islak mendil yutan felçli çocuk tedavi için İstanbul'da

Toplantıya katılan hastalardan 7 yaşındaki Mehmet Ali Önsoy'un dedesi Ali Önsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa'da yaşadıklarını ve torununun 2 yaşındayken ıslak mendil yuttuğunu söyledi.

Önce bu durumu fark etmediklerini ifade eden Önsoy, zaman içinde ıslak mendilin midede enfeksiyona neden olduğunu ve çocuğu hastaneye götürdükleri halde ıslak mendilin anlaşılamadığını belirtti. Önsoy, daha sonra midedeki enfeksiyonun beyine yayılması sonucu, küçük çocuğun komaya girdiğini ve komadan çıktığında ise sağ kol ve bacağının felç olduğunu dile getirdi.

Mehmet Ali Önsoy'un Fransa'da da uzun bir süre fizik tedavi gördüğünü ama küçük çocuğun eksik uygulanan bu tedaviden bir fayda görmediğini dile getiren Önsoy, şunları söyledi:

''Bu yüzden bu robotu (çocuk lokomatı) duyunca, Türkiye'ye gelip tedaviye başlayalı 2,5 ay oldu. Tedavinin yavaş yavaş yararını görmeye başladık. Önceden hiç yürümüyordu. Ancak şimdi iki kişi ellerinden tutunca adım atmaya başladı. Biz Türkiye'ye bu yürüme robotu için geldik açıkçası. Ancak biliyoruz ki tedavi için uzun bir süreç gerekli. Biz yaza kadar Türkiye'de kalacağız ama tedavisine Fransa'da tabii ki devam edeceğiz.'' 

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhaba hocam, siz ReLEx Smile teknolojisini kullanıyormusunuz? Ve bu „yeni“ teknoloji hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyim? Göz uygun olduğu takd... devamı