Serviks kanseri olarak da bilinen rahim ağzı kanseri 45 yaş altı kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür. İlk evrelerinde hiçbir belirti göstermeyen rahim ağzı kanseri için doktorlar çok sayıda doğum yapmanın, erken yaşta cinsel ilişkiye girmenin, sigara içmenin ve HPV virüsü taşımanın rahim ağzı kanserini tetiklediğini söylemektedirler. ‘’Vaginal Smear’’ testi ile akıntı tahlili yapıldığında veya kolposkop adı verilen rahim ağzını büyüten bir aletle herhangi bir problem olup olmadığı saptanabilir. 

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri
İlk evrelerinde herhangi bir belirti göstermeyen rahim ağzı kanseri ilerleyen evrelerinde kanlı akıntı, cinsel birliktelik sonrasında kanama, adet dönemleri arasında anormal lekelenmeler, kaşıntı ve yanma gibi semptomlarla ortaya çıkar. 

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi
İlk evrelerinde teşhis edilen rahim ağzı kanseri vakalarının çoğu geri döndürülebilir. Basit bir operasyonla sadece rahim ağzındaki hastalıklı bölge çıkarılarak hasta tedavi edilebilir ancak kanser ilerlemişse rahim ve etrafındaki çevre dokuları ile lenf gangliyonlarının çıkarılacağı bir operasyon gerekebilir. Buna ek olarak kanserin yayılma derecesine göre radyoterapi veya kemoterapi de uygun görülebilir. 

Op. Dr. Aytun AKTAN

hocam annemin tüm rahmi alındı rahim ağzı kanseri şüphesi vardı C3 hsıl. rahmi incelenmeye gönderildi ve bunun sonucunda C3 HSIL ve Karsionama insüti ... devamı