Nedir?

Eğri veya eğimli anlamına gelen "plagios" ve kafa anlamına gelen "kephale" kelimelerinden gelmektedir. Pozisyonel kafa eğikliği, kafatası biçim bozukluklarının en yaygın olanıdır. Bebek anne karnında iken veya yeni doğan uyurken veya uzanırken meydana gelir.

Bebeklerde anormal kafa şekillerinin başka nedenleri de vardır. 

Nedenleri

Pozisyonel Kafa Eğikliğinin Nedenleri

Pozisyonel kafa eğikliği, adından anlaşılacağı gibi pozisyonla alakalıdır. Çoğunlukla arkaya uzanan bir çocukta, kafanın arka kısmının şeklinde bir bozukluk oluşabilir. Genellikle “yamuk kafa” diye adlandırılır. 1992’de ani yeni doğan ölümlerini (SIDS) azaltmak için “Sırtüstü Uyuma” Kampanyası’nın başlamasının ardından, kafatası şekil bozuklukları vakaları yüksek bir oranla %600 artmıştır.(Fakat SIDS %40 oranında azalmıştır.)

Kafanın eğriliği ayrıca, boynun eğriliğinden de kaynaklanmaktadır, aynı zamanda eğri boyun olarak bilinmektedir. Boyun eğriliğinde, çocuk kafasını bir tarafa doğru tutar. Bebeğin kafası hep bir tarafa döndüğü için, bükülmeye neden olan kafanın üstündeki baskı aynı tarafadır. Omurga problemlerinin yanı sıra görme problemleri, çocuğun kafanın eğilmesine neden olan kafasını aynı tarafta tutmasına neden olabilir. 

Tedavi

Neyse ki pozisyonel kafa eğikliği, ameliyatsız tedavi edilebilir. Pozisyonel kafa eğikliğiyle başa çıkmak şunları kapsar:

•             Yeni doğanın kafasının şeklinin sık sık değiştirilmesi
•             Gözetim altında “göbekle oynama vakti”
•             Boyun eğriliğini/eğri boynu tedavi etmek
•             Bebeğin kısıtlayıcı hareketlerini üreten ürünleri kısıtlayın ( örneğin, yeni doğan araba koltukları, taşıyıcıları, askıları)
•             Oluşması için doğal gelişime zaman vermek

İyileşme genellikle 2-3 aydan fazla bir sürede meydana gelir. Eğer yukarıdaki müdahaleler işe yaramazsa, başlık kalıbı kullanımı gerekebilir. Başlık kalıbı resmi olarak ortotik kroniyoloplsti olarak bilinmektedir. Refrakter baş eğikliği vakalarının yanı sıra, ortotik kroniyoloplsti ağır biçim bozuklukları için de kullanılmaktadır ve ebeveynlerin “bekleyip ve görmektense” müdahale ihtiyacı duyduklarında kullanılmaktadır.

Ortotik kroniyoloplsti, en çok başlığın günde 23 saat giyildiğinde etkilidir. Ayrıca, ortotik ne kadar erken kullanılmaya başlandıysa, o kadar faydalı olacaktır. Başlık kalıbı için en etkili yaş 5-9 aylık süreçtir. Değişiklikler, 5 aylıktan daha az küçük çocuklarda tedaviye başladıktan bir hafta sonra görülmeye başlar. Başlık kalıbının en az etkili olduğu yaşlar 9-12 aylardır,, ancak 12 aylıktan daha küçük çocuklar için etkiler iki hafta içinde ortaya çıkar. 12 aylıktan sonra başlık kalıbı, iki ya da üç haftada görülen etkileri ile en az etkilidir. Bir başlığın yapılması bir ya da iki haftalık bir süreçtir. Çocuğun kafasının kalıbı çıkartılır. Kalıp sonrasında, başlığı müşteriye uyarlayacak şirkete gönderilir. Tedavi süreci nerdeyse 10-30 haftadır. Tedavi, normal kafa biçimine ulaşılıncaya kadar devam eder. 

Dr. Emel GÖKMEN

Merhaba hocam,sabahtan beri kafama takılan bir soru var beyin mr çekildim,serebral ana vasküler yapılar patenttir çıkmış digerleri normal ama buna kaf... devamı