Ağzında pamukçuk mantarı lezyonları olan bir bebeğin anne sütünü emmesinde hiçbir sakınca yoktur. Ancak bebeğin ağız içinde, yanakta, dilde, boğazda, damakta bu tür lezyon oluştuğu için, bu durumda bebekler emmek konusunda genellikle isteksiz olmaktadır. Çünkü emerken bebeğin ağzında ağrılar oluşmaktadır. Yanı sıra bebekte bir miktar iştah kaybı da görülmektedir. Huzursuzluğu artmakta, bu da daha çok ağlamasına yol açtığı için hava yutmakta ve dolayısıyla gaz sorunu yaşamaktadır. Çok nadir olarak da hafif ateş görülmektedir.

Pamukçuğu olmayan bir bebek nasıl besleniyorsa, pamukçuklu bebek de aynı şekilde beslenir. Ancak annenin göğsünde çatlaklık ya da kızarıklık varsa ve bebeği emzirirken göğsünde ağrı hissediyorsa, annenin göğsünde de aynı mantarın neden olduğu enfeksiyon var demektir. Bu nedenle anne göğsünün bakımının da iyi yapılması gerekir. Bunun için mantara karşı kremler, antiseptik losyonlar kullanılabilir. Ayrıca bebeğin pamukçuğu için kullanılan damlalar da annenin göğsüne sürülebilir. Bunları yaptıktan sonra hem bebeğin ağzı hem de annenin göğsü iki gün içinde bir hayli toparlanır. Bu aşamadan sonra bebeğin huysuzluğu ve emme güçlüğü azalır, iştahı ise genellikle normale döner.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı