Evde Tedavi

Evde Tedavi

Fazla ağrı yapmayan ufak tefek şikayetler evde tedavi edilebilir. Ağrının kaynağı ve nedeni bilinmiyorsa veya belirtiler durumunuzun ciddi olduğunu gösteriyorsa temel tedavi uygulayabilir ve doktorunuzu arayabilirsiniz.

  • Dinlenin: İncinen yeri, ilk 2-3 gün olabildiğince az kımıldatın, sonra yavaş yavaş o bölgeyi egzersizle çalıştırın. İyileşme hızlanacaktır.
  • Buz: Buzu bir poşete koyun, havluyla poşeti sarın ve incinen yerde saat başı 15-20 dakika bekletin. Buzla doğrudan temas, deriyi zedeleyebilir.
  • Yukarı kaldırın: İncinen yeri kalbinizden yukarı tutmak şişliği azaltır. Şişlik azalınca ağrı da azalır. İncinen yeri yastıkla yukarı kaldırın.
  • Ağrı kesici: Asitominofen, ibuprofen veya naproksen şişliği ve ağrıyı azaltır.
  • Isı: İlk hafta sıcak kompres yapmayın çünkü şişlik artabilir ve bu da ağrıyı artırır.

Tıbbi Tedavi

Tıbbi Tedavi

Sağlık geçmişiniz öğrenildikten ve siz iyice muayene edildikten sonra bir tedavi planı çıkartılacaktır. Tedavi seçenekleri, belirtilerin şiddetine ve nedenine bağlı olarak her vaka için farklıdır: Ufak bir burkulma veya zorlanma olmuşsa aşağıdaki tedaviler uygulanabilir:

  • Ağrı kesiciler: Genelde asetaminofen türünde bir ilacın yanında ibuprofen türü bir ilaç veya naproksen türü bir ilaç verilebilir. Ağrının geçmesi birkaç gün sürebilir. Daha kuvvetli ağrı kesiciler genelde gerekmez ama gerekirse doktorunuz bu tür ilaçları da ilk birkaç gün için verebilir.
  • Hareketsizlik: Muhtemelen alçı, askı veya destek kullanılır. Bu araçların kullanımında doktorunuzun, özellikle bölgeyi ne kadar hareketsiz bırakıp ne kadar zaman sonra egzersize başlayacağınız hakkındaki tavsiyelerine uymanız çok önemlidir.
  • Talimatlar: Dinlenin ve incinen yeri yukarıda tutmanız önerilir. Hasarlı yeri kullanmak hasarı artırmaz ama iyileşmeyi geciktirir. çoğu vakada, normal hareket sınırları içinde, üstüne yüklenmeden veya zorlamadan incinen yeri kullanmanın bir sakıncası yoktur.
  • Hastanede yatma: İncinme ciddiyse hastaneye yatabilirsiniz. Tahlil için hastanede kalırsınız ve bir ortopediste sevk edilirsiniz.

Op. Dr. Deniz ALGÜN

değerli hocam yaklaşık 10 ay önce omuz çıkmasından dolayı artoskopi amaliyatı oldum fakat kolumu hala güçsüz hissediyorum ve bazende tekrar çıkacakmış... devamı