Bunun en baş nedeni ise düzensiz yemek yeme alışkanlığı; ya çok sık yemek yeme ya da tıka basa mideyi doldurma. İnsanoğlu için tıka basa dolu mideden daha zararlısı yoktur.
En sık görüldüğü yaşlar ise 20-50 arası. Midenin aşırı asit salınımı ile baş gösteren bir rahatsızlık. Yemekten sonra midede hissedilen yanma duygusu, ağza acı su gelmesi mide yanmasının başta gelen belirtileri arasındadır. Hayatınızda yapacağınız ufak beslenme değişiklikleriyle bu rahatsızlığı önlemek mümkün. Eğer mide yanmasından muzdaripseniz, bu durumdan şikayet ediyorsanız aşağıdaki tavsiyelerimiz sizi mutlu edecektir.
- Yanma hissi oluştuğunda eskiden atalarımızın yaptığı gibi bir parça ekmek içi atabilirsiniz.
- Sık ama az yemek yiyin.
- Acıkmadan yemek yemeyin ve doymadan sofradan kalkın.
- Asla tıka basa yemek yemeyin.
- Acele ve ayakta yemek yemeyin. Acele yemek mide fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayakta yemek ise midenin farkında olmadan aşırı doldurmanıza neden olacaktır.
- Ağzınızdaki lokmaları iyice çiğneyip, bulamaç haline getirdikten sonra yutun. Birçok âlim ve günümüz tıbbına göre bu durum çoğu hastalığın tedavisidir.
- Yemek yerken kemeriniz sıkılı olmasın.
- Yemek yedikten hemen sonra asla yatmayın, uyumayın. Aradan en az 3 saat geçmeli. Yatarken almış olduğunuz pozisyon sonucu mide sıvısı ağzınıza kadar gelebilir.
- Meyveler, kolay sindirildiği için yemeklerden 20 dakika önceye kadar tüketilebilir. Lakin yemekten sonra tüketilmesi yenilen yemeklerle karışım sağlayacağından, değişik reaksiyonlara neden olarak hazmı güçleşir ve yanmalara yol açabilir.
- Yemeklerden hemen sonra su içmeyin.
- Diyetinizi ¾ oranında azaltın.
- Başka bir çare ise günlük olarak eşit miktarda şeker ve tuz ile limon suyu karışımını alın.
- Yemeklerden sonra hafif egzersizler yapın.
- Sıcak yeme ve içmenin yemek borusu ve mide kanserlerine yol açtığını tıp kabul etmiş durumda. Buradan yola çıkarak alınan gıdaların ılık olmasına özen gösterin.
- Kendinizi dengeli tutmak için. Üzüntü, öfke, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik nedenler de asitliğin başlangıcına yol açar.
- Tütün mamulleri, alkol (özellikle mide boş iken), çay, kahve, kola, gazoz, asitli meyve suları ve çikolata kullanmayın. Eğer çikolatasız duramıyorsanız sütsüz olanlarını tercih edin. Şayet kahve almak isterseniz kafeinsiz olanlarını tercih edin.
- Mide yanması şikâyetiniz varsa asla yağlı ve kızartılmış gıdalar almayın.
- Meyve, sebze, tohum, fındık ve bakliyat bol alınmalıdır. Bu iyi bir lif kaynakları ve sindirime yardımcı olur.
- Domates, limon gibi asit muhtevası olan gıda alımını kısıtlayın. Çiğ soğan da diğer bir mide asidi artırıcısıdır. Naneli şeker almayın.
Bunlar kendinize uygulayacağınız düsturlar. Şimdi gelelim mide dostu gıdalara;
Karnabahar, sindirimi düzenler.
Lahana, salata şeklinde ya da çiğ olarak tüketilmelidir. Lahanayı kereviz ve havuçla birlikte suyunu sıkıp sabah akşam alabilirsiniz.
Patates suyu mide dostudur. Tatlandırıcı olarak havuç suyu elde ederek kullanabilirsiniz.
Elma sirkesi ve maden suyu asitli olup mide dostu istisna gıdalardır.
Zeytinyağını salatalarınızda bulundurun. Fasulye, bezelye ve mercimek midenin korunmasını artırıyor.
Muz, kızarmış ekmek ve meyan kökü de mide yanmasına engel olabilecek diğer besinlerdir.
Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL
midemde yanma dolgunluk var az miktar ishal ve karın içi ağrısı var 22 senelik duedenum ameliyatı geçirdim ama 2 y öncesine kadar şikayetim yoktu... devamı
Dieulafoy Lezyonu
Mide Şikayetleri Kanser Habercisi Olabilir
Mide-Göğüs Yanması Hakkında Görsel Rehber
Mide Dikme Ameliyatı Hakkında Bilinmeyenler
Mide Sarkması Ameliyatı