Menopoz sonrası dönemindeki (postmenopozal) kadınlarda vajinadan verilen östrojen tedavisi idrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlamasını önleyebiliyor. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda yaygındır. Dört kadından birinden tekrarlayan enfeksiyonlar görülür. Östrojen üretiminin düştüğü menopoz sonrası dönemde enfeksiyon riski artmaktadır.

Şimdiye kadar bunu engellemek için standart yöntem antibiyotik almaktı. Ancak bakterilerin antibiyotik direnci yükselmekte ve tedavi bazı kadınlarda işe yaramamaktadır. Yapılan yeni çalışmaya göre vajinal yoldan alınan östrojen durumu önleyebilir. Laboratuvar çalışmaları ve hayvan deneyleri östrojenin idrar yolu enfeksiyonunu engellediği birden çok yöntemi gösterdi.

Araştırmacılar iki haftadır vajinal östrojen kullanan postmenopozal kadınlardan alınmış insan hücrelerini kullandı. Ayrıca farelere de insanlarda bu enfeksiyona sebep olan bakterilerden verildi. Sonuçlara göre östrojen mesanede mikrop karşıtı doğal maddelerin üretimini teşvik etmektedir. Ayrıca hormon mesanenin içini kaplayan hücrelerin arasını kapatarak idrar yolu dokusunu daha güçlü kılmaktadır. Hücrelerin arasındaki boşluk kapanınca bakterinin mesane duvarının derin tabakalarına girmesi zorlaşır.

Östrojen ayrıca mesanenin üst tabakalarından çok fazla hücrenin dökülmesine de engel olur. Genellikle enfeksiyon görüldüğünde bazı hücreler ölür ve bu hücreler dökülür. Çok fazla hücrenin dökülmesi bakterinin daha derin dokulara ulaşmasını kolaylaştırabilir. Araştırma sonuçlarına göre östrojen hücrelerin yeniden dağılımını teşvik etmekte ve enfeksiyon sırasında çok fazla hücrenin kaybedilmesini önlemektedir.

Östrojenin hap olarak alınması meme kanseri ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasıyla ilişkilendirilse de topikal olarak kullanımı çok daha güvenlidir. Bu şekilde kullanım için kremler, jeller ve vajinal fitiller mevcuttur. Topikal östrojenin sadece %1’i vücudun diğer sistemlerine ulaşır.

Kadınların artan idrar yolu enfeksiyonlarını yaşlanmayla kabullenmesi gerekmez. Doktorlarına danışarak antibiyotik tedavisine alternatif olabilecek bu gibi yöntemleri öğrenebilir ve kullanabilirler. 

Op. Dr. Aytun AKTAN

Merhaba hocam qlairista dogum kontrol hapi kullanmaya basladim 5 gun oldu ve siddetli karin agrisi ile doktora gitrim idrar yolu enfeksiyonu cikti ila... devamı