Eğer bir sorun yoksa 40 yaşından sonra 2 yılda bir, 50 yaşından sonra ise yılda bir çektirilmelidir.
 
Ama kadın risk grubundaysa, örneğin ailesinde meme kanseri varsa, ailedeki en genç meme kanserli kadının yaşından 5 yaş önce tarama programlarına girmelidir. Eğer kadın başka nedenlerden dolayı risk faktörü altındaysa, mamografi sıklığı 40 yaşından sonra da yılda bir olmalıdır.
 
Mamografi erken tanıda, en önemli radyolojik tanı yöntemidir ve duyarlılığı çok yüksektir.  Özellikle erken meme kanserlerinin büyük bir bölümü, mamografi tarama programları sırasında ortaya çıkarılmaktadır.

Video: Meme Kanseri
 
Mamografi kanser riskini arttırmaz
 
Günümüzde mamografi cihazındaki gelişmeler, bu cihazların daha hassas olmasını sağlamıştır. Kadınların en önemli korkularından biri de, mamografinin meme kanseri riskini arttırıp arttırmadığıdır. Oysa bu korku gereksizdir.
 
Çünkü bugün mamografide alınan ışın dozu son derece düşüktür. Özellikle belli bir yaş grubundan sonra alınan bu ışının, meme kanserine neden olacak bir yönü yoktur.  Bir uçak yolculuğu sırasında alınan radyasyon dozuyla mamografiden alınan radyasyon dozu hemen hemen eşittir.
 
Dolayısıyla bu çok düşük radyasyon dozunun hiçbir önemi yokken, erken yakalanacak bir meme kanserinin hayat kurtaran bir rolü olacaktır. Bu yüzden kadınların mamografi tarama programlarından böyle bir korkuyla kaçınmamaları gerekir.

Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU

Merhabalar Erhun Hocam benim size bir sorum olacaktı annem 45 yaşında sol göğsünde bir sertlik hissetmesi nedeniyle mamografi çektirdi sonuçlarında m... devamı