Genel Bakış
Kuru deri rahatsız edici ve sevimsiz olabilir. Genellikle vücudun kollar, eller, diz altı, bilekler gibi görünen yerlerinde pürtüklü, kırmızı ve kaşıntı yapan lekeler şeklinde ortaya çıkar. Ancak aynı zamanda ayak, kalça ve karın tabanlarında yaygındır.
Deride çatlak ve fisürlere yol açabilir. Dışarıdaki soğuk hava ve içerideki sıcak hava düşük neme sebep olduğu için, durum kışın daha da kötüdür.
Bazı kuru deriler kalıtsaldır. Bazıları ise yaşlanmayla birlikte, doğal derinin yağ oranı azalınca ortaya çıkar. Bazıları ise astım veya tiroit hastalığı gibi tıbbi durumların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ancak sert sabunlarla yıkamak, dezenfekte edici veya aşırı temizleme yapan ajanlar kullanmak ve ovalamak da kuru derinin daha da kötüleşmesine neden olur.
Çoğu kuru deri dış etkenlere bağlı olduğu için, dışarıdan yapılan cilt bakım tedavilerine de yanıt vermektedir. Günlük cilt bakım rutininize yapacağınız birkaç ayarlama size bu konuda yardımcı olacaktır. Nedeni ne olursa olsun, kuru derinizi pürüzsüz ve yumuşak hale getirmek için yapabileceğiniz çok şey var.??
Stratejiler
Yıkanırken UygulayacağınızKuru Cilt Stratejileri
Kuru deriyi tedavi etmek önemlidir çünkü kuru derinin yayılması, cildin daha şiddetli şekilde iltihaplanması anlamına gelen dermatite neden olabilir. Banyo veya duş için şu ipuçlarını kullanın:
- Uzun ve sıcak banyolardan kaçının. Sıcak su, cildinizin yağını ılık suya göre daha hızlı soyar. Uzun duş veya banyolar derinizin kurumasıyla sonuçlanır. Kendinizi günde 5 –veya 10- dakikalık tek bir duş veya banyo ile sınırlandırmaya çalışın.
- Hafif bir temizleyici veya nemlendiricili bir duş jeli kullanın. Sert temizleyiciler yerine kokusuz, sabun içermeyen veya hafif sabunlu temizleyiciler kullanın.
- Cildiniz nemliyken nemlendirin. Duştan sonra veya yüzünüzü ya da ellerinizi yıkadıktan sonra nemli kalacak şekilde cildinizi bir havlu ile sıvazlayın. Nemi vücudunuza hapsetmek için yıkamadan sonraki üç ila beş dakika içerisinde bir nemlendirici tatbik edin.
Bir Nemlendiricide Aranması Gereken Bileşenler
İyi, zengin bir nemlendirici için işinizi şansa bırakmak zorunda değilsiniz. Aldığınız ürünün etiketini okuyun. Kuru deriye yardımcı olabilecek bileşenler arasında şunlar yer alır:
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Seramidler. Seramidler cildin suyu tutmasını sağlar ve deriyi sakinleştirir. Sentetik seramidler nemi içeride tutan cildin en dıştaki doğal tabakasını taklit edebilir.
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Hyaluronik asit. Seramidler gibi, hyaluronik asit de cildin su tutmasına yardımcı olur.
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Lanolin, mineral yağ ve vazelin. Bunlar banyo sırasında emilen suyu ciltte tutar.
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Dimetikon ve gliserin. Bunlar cildin su çekmesini sağlar ve suyu orada tutarlar.
Gün boyunca vücudunuzun güneşe maruz kalan bölgelerine mutlaka güneş koruyucusu tatbik edin. Güneş Koruma Faktörü 15 veya üstü olan bir güneş koruyucu arayın.??
İpuçları
Kuru Deriyi Rahatlatmak için 5 Yaşam Tarzı İpucu
Bu stratejiler de cildinizin yumuşak ve pürüzsüz olmasına yardım eder:
- Kış ayları boyunca içerideki hava kuruyken cildinizin nemli kalabilmesi için evde bir buhar makinesi çalıştırın.
- Pamuklu ve diğer doğal lifli giysiler giyin. Yün, sentetik veya diğer kumaşlar kaşındırıcı ve rahatsız edici olabilir.
- Bol bol su için.
- Omega-3 içeren gıdalar alın. Temel yağ asitleri cildinizin doğal yağ tutucu bariyerlerinin güçlenmesini sağlayabilir. Omega-3 açısından zengin gıdalar arasında soğuk su balıkları (somon, pisi balığı, sardalya), keten, ceviz ve yalancısafran yağı yer alır.
- Kaşıntı veya iltihap için, bir hafta boyunca bölgeye soğuk kompres veya hidrokortizon kremi tatbik edin. Eğer bunlar rahatlama sağlamazsa, doktorunuzla konuşun.??
Kuru Deri: Dermatit İşareti
Kuru Deri: Dermatit İşareti
Kırmızılığın yanında görülen pullanma altta yatan bir dermatitin göstergesi olabilir. Bunlar aşağıdakileri içerir:
- Seboreik dermatit. Dermatitin bu türü vücudun çeşitli bölümlerinde özellikle de pek çok yağ bezinin bulunduğu bölgelerde ortaya çıkan kırmızı, pullu, kuru görünümlü, kaşıntılı bir kurdeşeni içerir. Seboreik dermatit kafa derisi, kaşlar ve burnun yan tarafında pullanma şeklinde ortaya çıkabilir.
- Alerjik kontak dermatit. Bu dermatit cilt, bağışıklık reaksiyonuna neden olan, zehirli sarmaşık gibi bir cisimle temas ettiğinde ortaya çıkar. Alerjik kontak dermatit olan ellerin parmaklarında pullanma görülür.
- Atopik dermatit. Egzama olarak da bilinen bu hastalık dermatitin, bazen aile içinde de yayılan uzun süren bir türüdür. Aynı zamanda aşırı kuru, kaşıntılı bir cilde de neden olabilir.
- Atlet ayağı. Bir mantar enfeksiyonu olan atlet ayağı, çoğu zaman ayak tabanlarında kuru bir pullanma şeklinde kendini gösterir. Tedavi edilmezse, dermatitte tipik olarak görülen cilt iltihabı ve kırmızılık gelişebilir.??
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
HOCAM BEN İŞİTME CİHAZI KULLANIYORUM BEN 3 HAFTALIK HAMİLEYİM HEMDE ÇALIŞIYORUM.15 GÜNDEN SONRA TEKRAR HASTANEYE GİDECEĞİM BEN BİR SORU SORMAK ÇOK İST... devamı
Sezaryen Doğumun Avantajları Nelerdir?
Dizlerinizi Neden Korumalısınız?
Vajinal Fisürün Evde Tedavisi
Hamileler Psikolojik Rahatsızlıkları İçin İlaç Kullanmalı Mı?
Hamilelik Süresinde Migren