Kreatin
Kreatin, omurgalılarda doğal olarak oluşan ve kas hücrelerine enerji desteği sağlayan organik bir asittir. Aminoasitlerden oluşur ve besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde rol oynar. Çoğunluğunu et ve balıktan olmak üzere, yediklerimizden bir miktar kreatin alırız ve kalanını vücudumuz doğal olarak kendisi üretir. Kreatin ayrıca, bazı atletler tarafından, performansı yükselttiği inancıyla kullanılan popüler ve bir miktar da tartışmalı bir gıda desteğidir.
?
Kullanımı
Kreatin Kullanımı
Kreatin desteklerinin yaygın kullanımına karşın atletik performansı artırdığına ilişkin kanıtlar yetersizdir. Kreatinin potansiyel faydaları yaş, sağlık durumu, beslenme ve atletik yapının da içinde olduğu birçok faktöre bağlı olabilir. Kreatinin, sürat koşusu ve ağırlık kaldırma gibi ani hareket artışı gerektiren sporlarda faydası olduğuna dair bazı sağlam kanıtlar vardır. Ayrıca kreatin bazı kişilerde kas yoğunluğunu artırır.
Bununla birlikte, kreatinin canlılık verdiği ya da oksijen gerektiren aktivitelerde performansı yükselttiğine ilişkin kanıtlar farklılık gösterir. Yaşı daha büyük kişilerde aynı faydayı göstermeyebilir. Kreatin su tuttuğundan, bazı atletleri yavaşlatabilir.
Araştırmacılar ayrıca kreatinin birçok sağlık sorununda tedavi edici olarak kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin çalışma yürütüyorlar. Kreatinin konjestif kalp yetmezliği, Parkinson hastalığı ve kas zayıflığı (müsküler distrofi) hastalığına fayda edebileceğine dair bazı umut verici bulgular vardır. Ayrıca Huntington hastalığı ve motor nöron hastalığın (ALS) tedavisi için faydalı olup olmayacağı üzerinde de çalışıldı ama sonuçlar çelişkiliydi ya da kesin değildi.
?
Doz ve Kullanım Şekli
Kreatin Dozu
Kreatin tedavisinin yararları henüz kanıtlanmamıştır. Belirlenmiş bir dozu yoktur. Ortalama bir yetişkin günlük beslenmesinde 1 ila 2 gram kreatin alabilir. Çalışmalarda kreatin destekleri çok değişik dozlarda kullanıldı. Atletik performansı artırmak için bazı kişiler keratin alımına günde 10 gram ile 30 gram arasında değişen dozlarda başlandı. Bu, 2 gram ile 5 gram arasındaki günlük dozla devam edildi.
?
Kaynakları
Kreatin Kaynakları
Kreatinin doğal besin kaynakları et, tavuk ve diğer kümes hayvanlarıdır.
?
Takviyeleri
Kreatin Takviyeleri
Kreatin tablet, kapsül ve toz olarak satılır. Tıpkı diğer destekler gibi kreatini de serin, kuru bir yerde muhafaza edin; doğrudan güneş ışığından ve nemden uzak tutun.
?
Uyarıları
Kreatin Hakkında Uyarılar
- Yan etkiler: Kreatinin yan etkileri arasında, sıvı birikmesi, mide bulantısı, ishal, kramp, kas ağrısı ve yüksek tansiyon vardır. Susuz kalmayı önlemek için uzmanlar sıklıkla, kreatin kullanılırken bol miktarda su içilmesini tavsiye ederler.
- Etkileşimler: Fazla miktarda karbonhidrat kreatinin etkilerini artırabilir. Kafeinse etkilerini azaltabilir. Kreatini kafein ve guarana gibi başka uyarıcılarla birlikte almak, kalpte potansiyel olarak tehlikeli yan etkilere yol açabilir.
- Riskler: Kreatinin uzun dönemli yan etkileri bilinmiyor. Böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanlar kreatin kullanmamalıdır. Kreatin kandaki şeker seviyesini etkileyebilir, bu nedenle keratin destekleri diyabet hastalarında güvenli olmayabilir. Kreatinle birlikte diüretik (idrar söktürücü) alanlarda vücudun susuz kalma riski daha yüksektir.
Güvenilirliğiyle ilgili kanıt yetersizliği olduğundan, kreatin destekleri çocuklarla hamile ve emzikli kadınlara önerilmez.
?
Uzm. Dr. Ali VARDAR
Hocam merhaba benim biyokimya sonucunda üre 27 bun 12.6 kreatinin 0.86 ast 17 alt 12 alp 109 çıktı. Koagüuasyon sonuçlarında pt-s 13.1 pt-ınr 1.25 a... devamı
B Vitamini Takviyeleri Felce Karşı Koruyabilir
Kıvanç Tatlıtuğun Kaslarının Sırrı
New York Ta Şekerli İçecek Yasağı
Yeterli Miktarda D Vitamini Alıyor Musunuz?
Kahvaltınızı Atlamamanız İçin 10 Neden