Kızlık zarının latince adı hymendir  ve hymen Yunan mitolojisinde evlilik tanrısının ismidir. Anatomik ve fizyolojik açıdan kızlık zarının bilinen bir işlevi yoktur. Genital sistem enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir işlevi olduğu düşünülmektedir. Anatomik olarak kızlık zarı vajinanın hemen giriş kısmında yerleşmiş, vagina içinde değil vaginanın hemen girişinde , dudakların 1 – 1,5 cm içindedir ve küçük dudaklara bağlıdır.Ortasında adet kanının ve vajinal salgıların akmasına olanak tanıyan ufak bir delik bulunmaktadır.

Kızlık zarı ilişki, masturbasyon veya muayene ile yırtılabilir. Yırtılma esnasında bir miktar kanama gelmesi beklenir ancak her zaman kanama olmaz bu da bizim gibi toplumlarda önemli sorunlara yol açmaktadır. Bazı tip kızlık zarları elastik kıvamdadır ve ilişki esnasında kanama olmayabilir. Bu tip kızlık zarları ancak doğum esnasında yırtılırlar. Kızlık zarının ortasında bir açıklık bulunmaktadır ancak nadiren bu açıklık bulunmayabilir (IMPERFORE HYMEN) , yani dış ortamla ilişkisi olmayabilir. Bu gibi durumlarda sekresyonlar (salgılar) ve adet kanı dışarıya akamaz ve kan iceride birikmeye başlar ve bir süre sonra tüplerden geçerek karın içine birikir. Bu gibi durumda hastada siddetli ağrılar meydana gelir, bunun tedavisi cerrahi müdahale ile kızlık zarında bir açıklık meydana getirmektir. Kızlık zarı dikilerek onarılabilir , burada başarı yırtığın oluş zamanına ve dokuların vereceği cevaba bağlıdır. Hymen tamirinde esas amaç zarı eski anatomik yapısına kavuşturmak vecinsel birleşme esnasında kanamanın meydana gelmesini sağlamaktır.

Kızlık zarı dikimi işleminde başarı yırtığın oluş zamanına ve dokuların vereceği cevaba bağlıdır. Kızlık zarı ’nın tamirinde esas amaç zarı eski anatomik yapısına kavuşturmak ve cinsel birleşme esnasında kanamanın meydana gelmesini sağlamaktır. Kızlık zarı dikimi cinsel ilişki sayısı ve ilişkinin ne zaman olduğu fark etmeksizin yapılabilir, hatta doğum yapmışlara bile uygulanabilmektedir.

Bekaret zarı anatomik olarak vajinanın hemen giriş kısmında yerleşmiş, vagina içinde değil vaginanın hemen girişinde, dudakların 1-1,5 cm içindedir ve küçük dudaklara bağlıdır. Ortasında adet kanının ve vaginal salgıların akmasına olanak tanıyan ufak bir delik bulunmaktadır.  Kızlık zarı ilişki, travma veya muayene ile yırtılabilir. Yırtılma esnasında bir miktar kanama gelmesi beklenir ancak her zaman kanama olmaz ve bu da bizim gibi toplumlarda önemli sorunlara yol açmaktadır. Bazı tip kızlık zarları elastik kıvamdadır ve ilişki esnasında kanama olmayabilir. Bu tip kızlık zarları ancak doğum esnasında yırtılırlar. Kanama olmamasının diğer bir nedeni de kızlık zarının damarsız olan bir kısmından yırtılması veya çok az kanama olup bunu vajinal salgılarla anlaşılamamasıdır.

Kalıcı kızlık zarı dikimi (Flep yöntemi) ve ameliyatın başarısı hakkında bilgiler

Kızlık zarı vajina girişinden yaklaşık 2 cm içeride bulunan zarsı yapıda bir oluşumdur. Kızlık zarının kanlanması çok azdır bu nedenle tamiri de oldukça zordur. Yeni oluşan yırtıkların tamiri nisbeten daha kolay olsa da flep kaldırılarak yapılan kalıcı kızlık zarı tamirinde kızlık zarının ne zaman yırtıldığı, kaç defa cinsel ilişki yaşandığı, kürtaj, düşük veya doğum gibi olayların gerçekleşip gerçekleşmediği önemli değildir.

Flep vajina duvarından kaldırılan dokuya verilen  addır ve bu doku kullanılarak yeniden kızlık zarı yapılandırılır. Cinsel ilişki ile erkek cinsel organının  bu bölgeden geçmesi ile dokular yırtılır ve  kanama meydana gelir. Bu tarz işlemlerde esas amaç kanamanın ilişki ile gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu ameliyat sonrası kızlık zarı tamiri  yapıldığı kişinin partneri tarafından anlaşılamaz ancak bir kadın doğum uzmanı veya adli tıp uzmanı tarafından muayene olursa anlaşılabilir. İleride muayene esnasında veya doğum esnasında da kızlık zarı tamiri yapıldığı anlaşılamamaktadır. Bu tarz ameliyatlarda eğer vajinada genişleme varsa bu da aynı seansta tamir edilebilmektedir. Bu tamir hem dokuların iyileşme esnasında uyumu hem de kürtaj, sık ilişki veya doğum gibi durumlardan sonra genişleyen vajinanın eski haline dönmesi açısından açısından önemlidir.

Kızlık zarı tamirinde bir diğer önemli husus da ameliyat sonrası verilen ilaçların düzenli kullanılması, pansumanların düzenli yapılması ve kontrollere mutlaka düzenli olarak gelinmesidir. Bu hususlar en az cerrahi işlemin düzgün olarak yapılması kadar önem teşkil etmektedir. Cerrahi sonuç ne kadar iyi olursa olsun ameliyattan sonra oluşacak enfeksiyon ameliyatın başarısını olumsuz yönde etkileyebilir.

Kızlık zarı kalıcı onarımı ortalama 30 dakika sürmektedir.  İşlem genellikle lokal anestezi altında uyuşturularak yapılır ancak bazı durumlarda  hastanın isteğine göre genel anestezi ile de yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası hasta evine gidebilir ve ertesi gün normal günlük hayatına devam edebilir. Hastalarımıza 1 hafta spor, ağırlık kaldırma veya bisiklete binme gibi bacakların açılmasını gerektirecek veya ameliyat alanına direk bası uygulayabilecek aktivitelerden uzak durmalarını öneriyoruz. 1 hafta sonraki kontrolde iyileşmenin durumuna göre hastalarımızı iyileşmeden  sonraki dönem ve kontrolleri hakkında bilgilendiriyoruz .

Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN

merhaba sayın hocam ben 28 yaşında bekarım histeroskopi operatif myom ameliyatı oldum ve ameliyat olmadan önce dokturlar bana kızlık zarımın kesinlik... devamı