Vajinal fisürler veya abrazyonlar, bir kadında labia ve vajinanın diğer bölgelerinde meydana gelen kesikler veya yırtılmalardır. Bir kişide fisür olması tamamen normaldir. Bunların herkese olabileceğini hatırlamak önemlidir. Vajinal fisürler kadınlarda farklı nedenlere bağlı olarak oluşur, mesela vajinal enfeksiyonlar, vajinayı kaşımaktan veya cinsel ilişki esnasında fiziksel yaralanmalar.
Ağrı kontrol edilebilir düzeyden kronik düzeye kadar değişiklik gösterir. Vajinal fisür meydana gelirse idrara çıktığınızda çok acı olabilir. Çünkü idrar asidiktir ve fisür yanma hissine yol açar. Ayrıca, seks cinsel ilişki sırasında meydana gelen friksiyondan dolayı gerçekten acı verici hale gelebilir.
Çoğunlukla, vajinal fisürler zamanla tedavi gerektirmeden iyileşir. Ağrıyı hafifletmek ve yırtığı tedavi etmek için kullanılabilecek basit tedaviler vardır. Bunlar günlük ev eşyalarının kullanımını kapsar ve bir süre dayanır. Ama acı devam ederse doktorunuzu ziyaret etmeden önce eyleme geçmeniz tavsiye edilir.
Vajinal fisürleri tedavi etmek için atabileceğiniz ilk adım fisürlerin, yani kesiklerin üstüne ve etrafına biraz hindistanceviziyağı sürebilirsiniz. Yağ muhtemelen cildi yatıştırıp acıyı azaltır. Bu noktada kişiye biraz dinlenip kesiğin iyileşmesine izin vermesi önerilir.
Başka bir yöntem de kanyağı antiseptik olarak kullanmaktır. Bir çorba kaşığı kanyağı küvette ılık suyla karıştırabilirsiniz. Sonra 20 dakika boyunca küvete oturabilirsiniz. Alkol kesik bölgeyi başta yakabilir ama antiseptik olduğu için kesiği hızla iyileştirebilir.
Kanyak yoksa onun yerine seyreltik hidrojen peroksit (oksijenli su) da kullanabilirsiniz. Marketlerden alabileceğiniz bakteri önleyici kremler de vardır ama almadan önce doktorunuza danışmanız en iyisidir.
Birinde vajinal fisür olduğunda etkilenen bölge çok hassas ve genelde ağrılıdır. Bundan dolayı, dinlenmeyi gerektirir ve tedavilerden bağımsız olarak iyileşmek için biraz zaman verilmelidir. Acı ve rahatsızlık dinene ve fisür tamamen tedavi olana kadar cinsel ilişkiden kaçınmanız önerilir. Bu tedavilerle kısa sürede fisürlerin üstesinden gelebilmelisiniz ama ağrı kalıcı olursa doktorunuza gitmeniz önerilir.
Op. Dr. Ayşe KONAÇ UYAR
37 yaşında bekarım ve bakireyim ileri derecede vajinal sarkmam var kızlık zarı bozulmadan ameliyat yapılırmı... devamı
Polikistik Over Tedavi Edilebilir Mi?
Selüliti Gidermenin Veya Azaltmanın Farklı Yöntemleri
Kürtaj İşleminin Riskleri Ve Uygulama Zamanı
Hamileliğin 5. Haftasında Gebelik Testi Yapılır Mı?
Robotik Cerrahi İle Yumurtalık Tüpü Açma