Mutluluk hisleri birçok şeye dayanabilir. Öncelikle güvende hissetmemiz ve fiziksel ihtiyaçlarımızın karşılanması gereklidir. Bundan sonra duygularımız ve hislerimize odaklanmaya başlayabiliriz. Mutluluk ve neşenin gelmesi, sevgi hissedilmesine, kişinin bir amacı olduğunu hissetmesine ve aidiyet hissetmesine bağlıdır.

Bir kanser hastası veya kanseri atlatmış bir kişi olarak stres ve endişe beklenmedik anlarda ortaya çıkıp mutluluk seviyenizi aşağı çekebilir. Tedaviyle, yan etkileriyle, iyileşmekle ve gelecek endişesiyle fiziksel ve duygusal olarak uğraşırken iyi günleriniz ve kötü günleriniz olabilir.

Bazen kanser hakkında endişeler düşüncelerinizi ele geçirebilir. Bu normaldir. Ancak olumsuz düşüncelerde takılı kalmak yerine şunu deneyin: Her gün 10 – 15 dakika ayırın ve bu zaman içinde ana endişelerinize odaklanın. Endişelendiğiniz şeyleri bir günlüğe yazın veya biriyle konuşun. Bunları kontrol edemediğiniz şeyler olarak kabullenip, daha olumlu düşüncelere geçin. Bu şekilde hem anksiyeteyi sonlandırabilirsiniz hem de olumsuz düşünceleri kafanızdan atmak için size zaman kalır.

Hedefiniz mutsuzluk ve olumsuz düşüncelerle dolu günler yerine daha pozitif ve mutlu günler geçirmektir. Bunun için öncelikle olumlu şeylere odaklanın. Şu anda başınıza gelen güzel şeyleri düşünün. Sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirin. Partnerinizle bir yürüyüşe çıkın, bir arkadaşınızı arayın ve beraber gülün, bir filme gidin veya bir öğle yemeği düzenleyin. Bu sayede hayatınızda en çok önemsediğiniz kişilerin varlığını fark edersiniz.

Kim olduğunuzu düşünün. Sizi neyin özel ve biricik yaptığını düşünün. Bu sayede hayattaki amacınızı daha iyi hissedebilir, aidiyet duygunuzu geliştirebilirsiniz. Yaşadığınız anın içinde kalın. Etrafınızdaki dünyayı hissetmek, duymak ve görmek için zaman ayırın. Çünkü genelde gördüğümüzü, duyduğumuzu ve algıladığımızı sandığımız birçok şeyi gerçekten fark edemeyiz.

Herkesin güvensiz anları olur, bu insan olmanın bir parçasıdır. Ancak kendi mutluluk hissinizi yakalamak hayatınızda büyük farklılığa yol açabilir. 

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Hocam kanser hastalarında genel olarak ağrı nasıl olur?... devamı