Hastalıkla Yaşamak

Koroner atardamar hastalığı tedavisi olmayan kronik bir hastalıktır. Koroner atardamar hastalığınız varsa yaşamınızın geri kalanında kalbinize iyi bakmanız oldukça önemlidir. Bu durum özellikle kalpteki kan alışını artırmak için yapılan işlemler veya ameliyat geçirmiş kişiler için geçerlidir. İşlemler koroner atardamar hastalıklarını iyileştirmez. Bu hastalığın ilerlemesini önlemek sizin elinizdedir.

Kalp hastalıklarıyla yaşamayı kolaylaştırmak için atabileceğiniz adımlardan bazıları şunlardır:

  • Belirtileri tanıyın. Belirtiler sıklaşır ve ciddileşirse doktorunuzu arayın. Dinlenme ve ilaç tedavileri 15 dakika içerisinde belirtilerinizi hafifletmezse acil yardım isteyin. yardım almak için beklemeyin!
  • Risk faktörlerini azaltın. Ne kadar fazla risk faktörünüz varsa, ileride kalp sorunları yaşama riskiniz o kadar atar.
  • İlaçlarınızı aşın. İlaçlar belirtilerin kontrol altına alınması ve kalbin daha etkili bir şekilde çalışması için kullanılır. İlaçları kullanırken doktorunuzun önerilerine uyun.  
  • Düzenli sağlık taramaları için doktorunuzla görüşün. Doktorunuz veya kardiyologunuzla (belirtiler ortaya çıkmasa dahi) düzenli olarak görüşün. Randevularınız sende bir kez olabilir. Bununla birlikte doktorunuz durumunuzu daha yakından takip etmek isterse randevulara daha sık gidebilirsiniz. 

Risk Faktörlerini Azaltmak

Kalp Krizi Risk Faktörlerimi Nasıl Azaltabilirim?

Kalp hastalığınız varsa, yaşam tarzı değişiklikleri yapmak çok da kolay değildir. Sigarayı bırakmak, düzenli beslenmek ve stresi azaltma yöntemlerini konusunda uzmanlaşmak fedakarlık ve disiplin ister. Aşağıdaki öneriler, yaşam tarzı değişiklikleri yapmaya başlamanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte bu değişiklikleri uygulamak için uzman bir diyetisyen, doktor ve destek grubundan yardım almak iyi bir fikir olabilir.   

Yaşam tarzı değişiklilerinin yanı sıra:

  • Bu değişikliklere başlamadan önce bir plan yapın.
  • Gerçekçi hedefler belirleyin.
  • Yaşam tarzı değişikliklerini teker teker geçekleştirin (örneğin beslenmenizi değiştirmeden önce sigarayı bırakın).
  • Yaşamınızdaki gerekli değişiklileri yapmak amacıyla sorumluluğunuzu güçlendirmek için kendinizle resmi ve resmi olmayan anlaşmalar yapın.
  • Durumunuzdaki iyileşme ve kötüleşmelere karşı hazırlıklı olun. Bu durumlarda kendinize fazla yüklenmeyin.
  • Başarılı olduğunuzda kendinizi ödüllendirin (bu hamburger ve cips yiyebileceğiniz anlamına gelmez).
  • Arkadaşlarınızdan ve ailenizden yeterli destek alın. Destek gruplarından yardım alın. Ayrıca kardiyak rehabilitasyon programına katılma konusunda doktorunuzla görüşün.

Özer SELİMOĞLU

Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı