Elinizi göğsünüze her koyduğunuzda kalbinizin sesini duyabilirsiniz, ama orada gerçekten neler olduğunu, kalbinizin nasıl attığını biliyor musunuz?

1. İnsan kalbi nasıl çalışır?

Kalbiniz her gün ortalama 100.000 kez atarak vücudunuza8.000 litrekan pompalar. Yumruğunuzdan daha büyük olmamasına rağmen kalbiniz kanı 160.000 kilometrelik damarlardan geçirerek organlarınızı ve dokularınızı besleyecek güce sahiptir. Kalbe veya kapakçıklarına gelecek her türlü zarar bu pompalama işini azaltabilir, vücudun kan ihtiyacını karşılayabilmesi için kalbi daha fazla çalışmaya zorlayabilir.

Kalbinizin tıkır tıkır çalıştığını nasıl anlayacaksınız? Vücudunuza iyi bakarak kalbinizi daha iyi işleyen bir organa dönüştürebilirsiniz. Yani, sağlıklı ve dengeli beslenin ve egzersizlerden vazgeçmeyin.

2. Erkeklerde ve kadınlarda kalp krizi belirtileri

Konu kalple ilgili meseleler olduğunda, kadınla erkeğin aynı olmadığını görüyoruz. Mesela bir erkeğin kalbi ortalama280 gram, bir kadının kalbi ortalama 224 gramdır.

Kadınların kalbi erkeklerinkinden sadece daha küçük olmakla kalmaz, sorunlu olduğuna dair de daha belirsiz işaretler verir. Kadınlar kalp krizi geçirdiklerinde ki her sene yarım milyondan fazla kadın kalp krizi geçirir, krize eşlik eden belirtiler hep tanımlanan göğüs ağrısından ziyade mide bulantısı, hazımsızlık ve kol ağrılarıdır.

Kalp hastalığı erkeklerle kadınların ölüm nedenlerinin başında geliyor. Her iki cinsiyetin de şu tavsiyeyi göz önüne alması gerekiyor: Sigara içmeyin, tansiyonunuza ve kolesterol seviyenize baktırın, kalbinizde bir sorun olduğuna işaret eden hem belirgin hem belirsiz işaretleri gözden kaçırmayın.

3. Kahkaha: Kalbin ilacı

Kalp uzmanlarının elinde artık, kahkahanın kalbe iyi geldiğine dair kanıtlar var.

Sağlıklı bir karın vücudunuza %20 daha fazla kan pompalayabilir. Bir araştırma, insanlar komik bir film seyrettiklerinde kan dolaşımlarının arttığını saptadı. Belki de bu yüzden kahkaha stresin ilacı olabilir.

Güldüğünüzde damarlarınızın kenarları gevşer ve esner. Bu yüzden bol bol gülün. Kalbiniz size teşekkür edecektir.

4. Stres ve pazartesi sabahları gelen kalp krizleri

Pazartesi günleri kalp krizi geçirme ihtimaliniz diğer bütün günlere oranla daha fazladır.

Doktorlar uzun süredir kalp krizlerinin sabahları geldiğini biliyorlar. Bu saatlere “korkulu saatler” derler. Çünkü kortizol denen stres hormonu sabahın erken saatlerinde tepe seviyesine ulaşır. Bu durumda, damarlarda biriken kolesterol kalıntıları yerlerinden kopup kan akışını durdurabilirler. Üstüne bir de hafta sonunun ardından işe gitmenin verdiği stresle kalp hızlanır ve tansiyon artar. Sonuçta “hoş geldin pazartesi sabahı kalp krizi” olur.

Bu nedenle stres seviyenizi olabildiğince düşürmeniz çok önemlidir. Yoga yapın, meditasyon yapın, egzersiz yapın, bol bol gülün (3. maddeye bakın) ya da ailenizle baş başa vakit geçirin, artık size hangisi en fazla uyarsa.

5. Seksin kalbe faydası

Aktif bir seks hayatı, bir erkeğin kalp krizinden ölme riskini yarıya indirir. Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre erkekler haftada üç ya da dört kez orgazm olduklarında kalp krizine veya felce karşı korunuyorlar.

Seksin, kadınların sağlığında erkeklerinki kadar faydalı olup olmadığı henüz bilinmiyor ama sağlıklı bir aşk hayatı görünen o ki her yönüyle sağlığa faydalı. Öncelikle seks strese birebir geliyor. Ayrıca egzersiz yapıp yarım saatte ortalama 85 kalori yakıyorsunuz.

Cinsel ilişkide zorlanıyorsanız bu durum kalbinizde bir bozukluk olduğunun habercisi olabilir. Mesela, bazı araştırmacılara göre iktidarsızlık kalp krizinin beş sene kadar öncesinde gelen belirtilerinden biri.

Prof. Dr. Atilla BİTİGEN

Sayın hocam iki aydır kalbim agrıyor durmadan kalp hafifleyin ce sırtım ve göğüskkemigim agrıyor yürürken iş yaparken yok oturunca kalbim agrıyor kalp... devamı